Julije Njikoš Đula (1950. - 2021.)

22.03.2021.

20:08

Autor: HRT

Julije Njikoš

Julije Njikoš

Foto: Davor Hrvoj / /

Napustio nas je izniman glazbenik, nezamjenjivi protagonist hrvatske jazz scene, dugogodišnji član Jazz orkestra HRT-a, suradnik na brojnim projektima Hrvatske radiotelevizije, kolega i prijatelj Julije Njikoš, za mnoge jednostavno – Đula.

Julije Njikoš (Osijek, 29. travnja 1950. – Velika Gorica, 22. ožujka 2021.) bio je dugogodišnji član i suradnik glazbenih ansambala Hrvatske radiotelevizije. Od 1974. radio je u Zabavnom orkestru, Revijskom orkestru i Plesnom orkestru Radiotelevizije Zagreb, a od 1989. u Big Bandu, poslije Jazz orkestru HRT-a, blisko surađujući sa šefovima dirigentima Miljenkom Prohaskom, Silvijem Glojnarićem i Sašom Nestorovićem. Kao klavirist i klavijaturist sudjelovao je u nebrojenim koncertima, turnejama, projektima i diskografskim izdanjima Hrvatske radiotelevizije. U mirovinu je otišao 2014., no redovito je pratio rad Jazz orkestra HRT-a.


Prvo glazbeno obrazovanje stekao je u rodnom Osijeku gdje je završio srednju glazbenu školu, a potom upisuje studij klavira u klasi Ladislava Šabana na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Bio je član i osnivač niza glazbenih sastava među kojima su Kastav Blues Sekstet i Jasna Bilušić & Cool Date, a surađivao je s Jimmyjem Stanićem (u triju s Mariom Igrecom i Mladenom Barakovićem), Zlatkom Baraćem, Ladislavom Fidrijem, Igorom Savinom, Davorom Črnigojem, Ratkom Divjakom, Brankom Kraljem, Boškom Petrovićem, Georgieom Fameom, Thanom Pavelić, Bornom Šercarom, Antom Gelom i mnogim drugima, među kojima i s glazbenicima Jazz orkestra HRT-a na pojedinačnim projektima.


Svestrani glazbenik, bio je aktivan u različitim glazbenim žanrovima, pa je surađivao i sa Zagrebačkim gradskim kazalištem Komedija, Zagrebačkom filharmonijom, Tamburaškim orkestrom HRT-a. Redovito je nastupao u BP Clubu i Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u različitim jazz sastavima, na festivalima te sudjelovao na diskografskim izdanjima. Uz  ostalo, u diskografiji su ostale zabilježene njegove autorske skladbe Zeleni val (Malo sjete: 30 godina Zabavnog orkestra HRT-a, Orfej, 1995.) i Kula Clouds (Kastav Blues, Hrvatski jazz-klub, 2002.), kao i niz aranžmana.


Dobitnik je više strukovnih priznanja, među kojima su dvije nagrade Status Hrvatske glazbene unije, za vrhunsko umijeće sviranja u kategoriji jazz klavira (2001. i 2003.). Bio je član stručnih komisija za dodjelu nagrada.


Posljednji ispraćaj Julija Njikoša bit će u petak, 26. ožujka u 10 sati  na groblju Velika Gorica.


Julije Njikoš

Julije Njikoš

Foto: Davor Hrvoj / /

Maestro Silvije Glojnarić, pod čijim je vodstvom Julije Njikoš godinama djelovao u Zabavnom i potom u Jazz orkestru HRT-a, oprostio se od dugogodišnjeg kolege:


"Dragi Đula,


provodili smo mnogo godina, svirajući u raznim sastavima, putujući po Evropi, sudjelujući na festivalima, koncertima… ali ipak smo većinu vremena proveli s Jazz orkestrom HRT-a stvarajući značajne programe kao nekoliko vinila Jimmyja Stanića, Jasne Bilušić... TV programe s važnim projektom HRT-a Opatijske serenade. Snimio si izvanredna sola na mom CD-u Portrait i dao nam značajan doprinos kvaliteti, kao što si nam svima pokazao raskoš svog talenta u projektu Jazzla(n)do.


R.I.P. dragi Đula, otišao si tiho kao što je bio bučan Tvoj talent.


Silvije Glojnarić"


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!