Obilje pozitivne energije TBF-a i Jazz orkestra HRT-a za kraj Sunčane strane Prisavlja

11:15 / 18.09.2021.

Autor: HRT

TBF, Jazz orkestar HRT-a

TBF, Jazz orkestar HRT-a

Foto: Marija Štilinović / HRT

Zagreb, 18. rujna 2021. – Sinoćnja velika završnica Sunčane strane Prisavlja – koncert TBF-a i Jazz orkestra HRT-a - zbog nepovoljnih vremenskih prilika umjesto na otvorenoj pozornici, održala se u samoj zgradi HRT-a, u Studiju 10. No, to nije bila prepreka da hitovi TBF-a u novim aranžmanima za big band i u vrhunskim izvedbama razgale i prisutne u studiju i one koji su koncert pratili u izravnom prijenosu na Trećem programu HTV-a i Radiju Sljeme ili pak putem platforme HRTi.

Bila je to večer dobro poznatih pjesama splitskog sastava The Beat Fleet koji već gotovo trideset godina svojim izričajem utemeljenim na hipu hopu predstavlja svoju jedinstvenu viziju glazbenog angažmana i stvaralaštva.


Ta vizija sinoć se skladno stopila s onom Jazz orkestra HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera, odnosno s aranžmanima Brune Matić, Darka Sedak-Benčića, Hrvoja Kralja i Hrvoja Štefanića.


„Mogu reći da su hip hop i jazz jako kompatibilni, i melodijski i harmonijski i ritamski. Nastali su u crnačkim četvrtima, najprije jazz pa poslije hip hop, pa imaju iste korijene. Bazirali smo se na to da ne mijenjamo brand TBF-a nego da to bude TBF uz Jazz orkestar HRT-a, više nego kolaboracija. Na kraju smo uspjeli dobiti balans na način da su neke forme proširene, ima i jazz sola, uspjeli smo to napraviti prilično dobro“, bio je zadovoljan umjetnički voditelj Jazz orkestra HRT-a Miron Hauser.


Bio je to dakako izazov i za članove TBF-a koji se odazvao u punom sastavu: Aleksandar Saša Antić (glavni i prateći vokal), Mladen Badovinac (glavni i prateći vokal), Luka Barbić (glavni i prateći vokal, sampleovi, klavijature), Nikša Mandalinić (gitara), Ognjen Pavlović (bas gitara), Nikola Vidović (bubnjevi).


„Miron nas je zvao, nama je to bila jako zanimljiva stvar, izazov, i krenuli smo polako u priču, odabrali pjesme, krenuli su aranžmani. Napravili smo lijep odabir pjesama koje u sebi već imaju potencijal da se mogu aranžirati s big bandom, ima tu i jazza, pogotovo u nekim našim sampleovima“, rekao je Saša Antić, uz Mladena Badovinca i Luku Barbića, glavni autor TBF-ove glazbe.


Izbor pjesama se naposljetku pokazao kao mala retrospektiva njihova stvaralaštva: počevši od prvog studijskog albuma, Ping-pong: umjetnost zdravog đira iz 1997. do albuma Danas, sutra iz 2015., nizali su se hitovi Genije, Malo san maka, 3-logija, Odjeb je lansiran, Krist, Heroyix, Grad spava, Mater, Uvik kontra, Nostalgična, Smak svita, Alles gut i Lud za njom.


„Kako smo odlučili da cijeli bend sudjeluje u izvedbi, i naš bubnjar, gitarist i basist, već su se aranžmani u startu više vodili našim studijskim i live aranžmanima, nije se išlo u prevelike komplikacije, ali što se tiče harmonijskih aranžmana, mi u to nismo ulazili. Bilo nam je iznenađenje ono što nas je dočekalo na prvim probama… Pjesme su sad dobile neki potpuno drugi život. Za mene osobno, to je velika stvar i velik koncert. Mislim da je sve lijepo sjelo, da smo se složili, puno je ljudi ali sve funkcionira“, bio je zadovoljan i Saša Antić. 


Snimka koncerta dostupna je na platformi HRTi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!