Preminuo Matej Kravcar

07.08.2022.

16:44

Autor: HRT

Matej Kravcar

Matej Kravcar

Foto: Marija Štilinović / HRT

Mladi i talentirani glazbenik Matej Kravcar tragično je izgubio život tijekom ronjenja na dah, u subotu, 6. kolovoza 2022. 

Redoviti suradnik Jazz orkestra HRT-a, od prvoga je nastupa zadivio i kolege i publiku na mjestu prvoga trubača. Posljednji koncert s našim orkestrom odsvirao je 15. srpnja ove godine na splitskom Peristilu, program posvećen glazbi Dine Dvornika. Omiljen i kao osoba i kao glazbenik, ostavio je golemu prazninu i bol za sobom; nedostajat će nam kao prijatelj, kolega, suradnik - veliki talent čija je karijera bila na blistavom početku. Planirali smo i veselili se brojnim zajedničkim projektima u budućnosti; gubitak je nezamjenjiv.

Rođen u Ljubljani 1995., Matej Kravcar počeo je učiti trubu u glazbenoj školi u Trebnju kod prof. Igora Hribara. Školovanje je nastavio na Konzervatoriju za glazbu i balet Ljubljana u razredu prof. Franca Žugelja. Usavršavao se na seminarima cijenjenih glazbenika, kao što su Reinhold Friedrich, Laura Vukobratović, Urban Agnas, Adam Rapa, Andreas Öttl, Nilo Caracristi, Stefan Hofer i Håkan Hardenberger, Leonhard Paul, Christopher Coletti, Marco Pierobon i drugi. 


Sudionik je i dobitnik najviših priznanja i nagrada na više državnih i međunarodnih natjecanja (TEMSIG, Davorin Jenko u Beogradu, Međunarodno natjecanje Svirel, Međunarodno natjecanje Varaždin Woodwind & Brass). Trostruki je uzastopni pobjednik natjecanja TEMSIG. 


Ostvario je brojne solističke nastupe, te one uz razne ansamble i orkestre kao što su Simfonijski orkestar RTV Slovenija, Orkestar SNG Opera in balet Ljubljana, Orkestar SNG Opera in balet Maribor, uz Jazz orkestar HRT-a. Bio je član i puhačkog kvinteta Schaka Brass i pratećeg benda Diamanti RTV Slovenija.


Na Akademiji za glasbo Sveučilišta u Ljubljani u klasi prof. Jure Gradišnika, koncertom 17. lipnja ove godine u Dvorani Sveučilišta, zaključio je magistarski studij.


Počivao u miru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!