Vrhunske izvedbe bezvremenskih hitova Dine Dvornika

10.09.2021.

14:55

Autor: HRT

Tribute to Dino Dvornik

Tribute to Dino Dvornik

Foto: Samir Cerić Kovačević / /

Zagreb, 10. rujna 2021. - Hrvatski kralj funka, enfant terrible hrvatske glazbe, genije i vizionar - sve to bio je Dino Dvornik, glazbenik koji je ostavio neizbrisiv trag i dalekosežan utjecaj na glazbenu scenu naših prostora. Kao predvodnik i stvaratelj novih trendova, kompletan glazbenik, vješto kombinirajući žanrove i tehnološke inovacije, stvorio je glazbu koja i danas zvuči svježe i atraktivno. To je posvjedočio i sinoćnji koncert na Sunčanoj strani Prisavlja na kojemu je Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera okupio neke od ponajboljih i najsvestranijih hrvatskih vokala, a koji su i sami veliki štovatelji glazbe Dine Dvornika; Nikola Marjanović, Helena Bastić, Sabrina Hebiri, Valerija Nikolovska, Ivana Kindl, Mario Huljev, Ervin Baučić i Nina Badrić podarili su nam izvanredne izvedbe hitova iz bogate riznice Dine Dvornika, uz sjajnu podršku Jazz orkestra HRT-a.

„Nismo htjeli da cijeli program bude originalan, u smislu aranžmana kakve je prvotno zamislio Dino Dvornik, već da to bude prava fuzija, da tu damo nešto i od Jazz orkestra. Tako smo u nekim stvarima uspjeli postići da smo se jako odmaknuli od originala“, rekao je Miron Hauser, i sam autor aranžmana, uz Aleša Avbelja, Reinharda Summerera, Brunu Matić i Darka Sedak-Benčića.


„Meni je osobno žao što nema puno više večeri u čast Dini Dvorniku, jer je on to svakako zaslužio svim onim što je ostavio hrvatskoj glazbi u nasljeđe. Drago mi je zbog ove inicijative na HRT-u i jako mi je bilo drago kad me je Miron pozvao da nastupim s Jazz orkestrom HRT-a. Dino i ja smo se poznavali, on je za mene u glazbi bio jedan od najinspirativnijih likova, putokaz da je kod nas moguće stvarati glazbu koja je drukčija“, otkrila je Nina Badrić nakon nastupa za koji je izabrala pjesmu Ljubav se zove imenom tvojim, uz Rušila sam mostove od sna koju je izvela u duetu s Ervinom Baučićem.


Ervin Baučić izveo je samostalno Tebi pripadam, a Pelin i med, Imam rep i Neću da znam za nikoga osim tebe pripale su Mariju Huljevu. Misliš da sam blesav čuli smo u izvedbi Ivane Kindl, Zašto praviš slona od mene nadahnuto je otpjevala Valerija Nikolovska, a Nadahnuće Sabrina Hebiri koja je kao predstavnica mlađe generacije priznala: „Iznimno mi je žao da nisam živjela u to vrijeme i da nisam imala prilike Dina gledati i slušati uživo, ali mi je drago da sam doprinijela ovome koncertu. Velika mi je čast i zadovoljstvo da sam ovdje, da sam pozvana i da sam imala priliku pjevati prekrasnu pjesmu Nadahnuće“.


Jače manijače i Ti si mu u mislima bio je izbor Helene Bastić, jer je, kako je rekla, upravo taj funky disco njezin fah, a prisjetila se i nekih zajedničkih trenutaka s Dinom: „Ova večer me stvarno dirnula i podsjetila na sve lijepe trenutke u doba 90-ih, kad smo dijelili glazbenu scenu, mladost, ludost i ljubav za funk, soul i slične glazbene stilove. U tom smislu Dino Dvornik je uvijek bio nekako uključen u moj život. Na primjer, prvi put kad je došao u BP Club u kojem sam počinjala karijeru s bendom Soul Fingers, uletio je na binu i preuzeo mikrofone od Harisa i Denisa, a Dino i ja smo pjevali Soul Man. To samo govori koliko je on volio glazbu i živio za glazbu, glazba je bila njegov život.“


Koncert je otvorio Nikola Marjanović, također s dvije nezaboravne pjesme – Ja bih preživio i Stvorena za to. I on je posvjedočio koliko je pozitivne energije bilo sinoć na Prisavlju: „Ovo je za mene večeras zaista fantastično druženje s kolegama. Neke nisam vidio godinama, a sve su izuzetno kvalitetni pjevači i ljudi. Biti jedan od pozvanih da pjevaju u čast Dini Dvorniku je strahovita čast i hvala na ukazanom povjerenju. Dino Dvornik je bio i ostao apsolutni fenomen naše scene. Koliko god da su ga pokušavali kopirati, nitko nikada nije uspio jer je bio toliko unikatan. Tako da hvala HRT-u, hvala gledateljima“.


Sjajnu večer na Sunčanoj strani Prisavlja zaključila je zajednička izvedba pjesme Ella-ee.


Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Radiju Sljeme i na Trećem programu Hrvatske televizije. Snimke su dostupne na platformi HRTi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!