Umjetnički voditelj Jazz orkestra HRT-a

14.01.2021.

23:24

Autor: HRT

Miron Hauser

Miron Hauser

Foto: Bellada István / -

Puljanin Miron Hauser diplomirao je jazz trombon na Sveučilištu za glazbu i primijenjene umjetnosti u Grazu 2011. u klasi Eda Neumeistera, nakon čega je 2015. magistrirao na Konzervatoriju Giuseppe Tartini u Trstu. Tijekom školovanja u Grazu sudjeluje diljem Europe na seminarima i radionicama istaknutih jazz glazbenika i pedagoga: Bob Brookmeyer, Nils Wogram, Rick Margitza, Bart van Lier, Eric van Lier, Hein Van de Geyn, Glenn Ferris, Jerry Bergonzi, Phil Abraham, John Thomas, Miguel Zenón i mnogi drugi.


No prve doticaje s jazzom ostvario je puno prije formalnog obrazovanja, kao član Jazz orkestra Hrvatske glazbene mladeži (od 2004. do 2012.) u sklopu kojega ostvaruje suradnje s uglednim glazbenicima svjetske džezističke scene: Deborah Carter, Juan Garcia-Herreros, Andreas Haderer, Donny McCaslin, Kokan Dimusevski, Karolina Strassmayer, Toshiko Akiyoshi, Sherisse Rogers, Renée Manning, Cubismo, Joseph Bowie, Pete McGuinness, John Thomas, Mark Feldman, John Hollenbeck, Refuge Trio, Dave Liebman, Luis Bonilla, Dena DeRose, Lasse Lindgren, Peter Erskine, Jim McNeely, Deborah Brown, Jonas Knutsson, Michael Philip Mossman, Don Menza, Man Sound, Miljenko Prohaska, Yellowjackets, Randy Brecker, Peter Herbolzheimer, Kristina Oberžan, Gustavo Bergalli, Victor Villena, Bob Mintzer i drugi.


Od 2011. stalni je član Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije te je imao priliku svirati s eminentnim svjetskim jazz glazbenicima. Kao član Udruge jazz glazbenika Istre, jedan je od osnivača i inicijatora Jazzistra orkestra. S obzirom na zanimanje za glazbu latin izričaja, Miron Hauser član je slovensko-kubanskog sastava Los Señores, povremeni gost hrvatskog latin sastava Cubismo, a svirao je i s trenutačno najpopularnijom kubanskom salsa grupom Maykel Blanco y su salsa mayor. Od 2011. do 2016. bio je stalni član pop-sastava Jinx. Osim Jinxa, surađivao je s nizom hrvatskih pop-glazbenika, među kojima su Oliver Dragojević, Nina Badrić, Natali Dizdar i Gibonni. Od osnivanja ansambla do 2019. bio je član jazz seksteta B's Funstallation u kojem se predstavlja kao tenor-trombonist, skladatelj i aranžer. Sastav je 2015. snimio svoj prvi nosač zvuka s autorskim skladbama članova ansambla te bio nominiran za hrvatsku diskografsku nagradu Porin u kategoriji jazz albuma. Miron Hauser trostruki je dobitnik nagrade Status Hrvatske glazbene unije za najboljeg jazz trombonista (2015., 2018. i 2019.).


Godine 2016. imao je autorsku večer u sklopu koncertne sezone Jazz orkestra HRT-a pod nazivom Tu fragancia, predstavljajući se publici kao skladatelj, dirigent i trombonist. Isti je program nakon toga izveden s Big bandom RTV Slovenija u Ljubljani i Puli, a s Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije još jednom u Zagrebu, zatim Zadru i Koprivnici, te na Međunarodnom festivalu radijskih orkestara RadiRo u Bukureštu (2018.). Od 2018. Godine stalni je član salsa grupe FiloSofia u kojoj djeluje kao trombonist, aranžer, skladatelj i pjevač.


Od sezone 2019./2020. umjetnički je voditelj Jazz orkestra HRT-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!