80 godina Zbora HRT-a

23.09.2021.

00:37

Autor: HRT

Zbor HRT-a

Zbor HRT-a

Foto: Arhiva HRT-a / HRT

Četvrtak, 12. svibnja 2022. u 19.30

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog


80 godina Zbora HRT-a


Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a

Tomislav Fačini, dirigent

Tanja Ruždjak, sopran

Franko Klisović, kontratenor

Roko Radovan, tenor

Jurica Jurasić Kapun, bariton

Luciano Batinić, bas

Jelena Miholjević, recitator

Maro Martinović, recitator


Mladen Pozajić: 1. rapsodija za mješoviti zbor (obrada za zbor i orkestar: T. Fačini)

Igor Kuljerić: Kanconijer, za glasove i instrumente

Tomislav Fačini: Vocalys, za zbor i orkestar (praizvedba)

Anton Bruckner: Te Deum, za soliste, zbor i orkestar, WAB 45

Osim što svoju obljetničku sezonu, u kojoj slavi 80 godina djelovanja, obilježava suradnjama s nekima od vodećih međunarodnih dirigenata s područja vokalne glazbe u ciklusu Sfumato u Laubi, Zbor HRT-a ovim koncertom podsjeća na svoju bogatu povijest i dirigentske osobnosti koje su ga oblikovale.


Godine 1941., za potrebe tadašnjeg radijskog programa, kao komorni ansambl osnovao ga je Mladen Pozajić te ga, u prvim godinama, repertoarno usmjerio prema a cappella izvedbama, koje su i danas važan dio djelovanja Zbora HRT-a što ga svrstava u jedini takav profesionalni vokalni ansambl u Hrvatskoj. U to se uklapa Pozajićeva 1. rapsodija nastala 1960. za njegova boravka u Sarajevu.


Dugogodišnje vodstvo i stvaralaštvo Igora Kuljerića ostavili su izniman trag u Zboru; njegove skladbe trajni su dio repertoara Zbora, ali i Simfonijskog orkestra HRT-a. Među njima je Kanconijer iz 1983., djelo koje sadrži izbor iz poezije 16. i 17. stoljeća s područja južne Hrvatske (Hanibal Lucić, Ivan Bunić Vučić), a nazivom ukazuje na preplitanje glazbe, pjevanja i recitiranja. Upravo su Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, tada RTZ-a, praizveli djelo (u revidiranoj, drugoj verziji) 1983. u Zagrebu. 


Tomislav Fačini je šef dirigent Zbora HRT-a od sezone 2017/2018, te će novim djelom, Vocalys, koje priprema upravo za ovu prigodu, dati i svoj autorski doprinos programu. Naposljetku, velik dio svojega djelovanja Zboru je posvetio maestro Vladimir Kranjčević, ne samo kao šef dirigent od 1976. do 1982., već i nakon toga. U sezoni 2016./2017. kada je obilježavao svoj 80. rođendan i opraštao se od aktivnog muziciranja, posljednje djelo u kojemu je zajedno predvodio i Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a bio je veličanstveni Te Deum Antona Brucknera.


Ulaznice po cijeni od 40 i 60 kuna dostupne su preko mrežnih stranica lisinski.hr i ulaznice.hr ili na blagajni dvorane Lisinski.


Umirovljenicima, učenicima, studentima i skupnim posjetima (više od 15 ulaznica) odobravat će se popust od 40 %, a osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, popust od 50 %. Pretplatnici Majstorskog ciklusa i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta. Za koncerte iz ciklusa Kanconijer pretplatnici ciklusa Sfumato i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta.


Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je 7. travnja Odluku o prestanku važenja Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja.


Jedna od bitnih epidemioloških mjera kojom se značajno smanjuje prijenos virusa u populaciji je nošenje zaštitnih maski za lice, stoga Stožer civilne zaštite RH preporuča njihovo korištenje posjetiteljima svih društvenih i javnih okupljanja u zatvorenom prostoru. Preporuka korištenja maski na okupljanjima u zatvorenom prostoru sadržana je u Odluci o nužnoj epidemiološkoj mjeri korištenja medicinskih maski ili maski za lice i nije obveza nego ovisi o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinca.


Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!