Uz 75. rođendan Frane Paraća i 130. obljetnicu rođenja Miroslava Krleže

15.06.2022.

12:43

Autor: HRT

Frano Parać

Frano Parać

Foto: Damil Kalogjera / HRT

Četvrtak, 25. svibnja 2023. u 19.30

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog


Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a

Oratorijski zbor Crkve sv. Marka Cantores sancti Marci

Tonči Bilić, dirigent

Matteo Ivan Rašić, tenor

Toni Nežić, bas

Danijel Ljuboja, recitator


Valentin Silvestrov: Valcer trenutka iz Tihe glazbe, za gudače

Valentin SIlvestrov: Molitva za Ukrajinu, za mješoviti zbor a cappella

Frano Parać: Carmina Krležiana, suita iz baleta, za recitatora, mješoviti zbor i simfonijski orkestar (uz 75. rođendan skladatelja)

Giacomo Puccini: Messa a quattro voci (Messa di Gloria), za tenor, bariton, zbor i orkestar

Skladatelj, pedagog i akademik Frano Parać (1948.), čiju slavljeničku godinu obilježavamo u večerašnjem programu, za svoj je skladateljski opus, prisutan u hrvatskoj glazbi više od pola stoljeća, nagrađen mnogim vrijednim priznanjima. Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo za 2022. godinu na poseban je način okrunila njegovo djelovanje. Pojavio se u hrvatskoj glazbi 70-ih godina prošlog stoljeća djelima u kojima je javnost prepoznala „jasnoću i jednostavnost”, kako je 1977. godine zabilježio skladatelj Natko Devčić. U razgovoru desetljeće poslije autor je istaknuo povratak tonalitetu i melodiji, komunikativnost te emotivnost kao neke od osnovnih značajki svojega skladateljstva, obilježja bliska smjeru tzv. nove jednostavnosti koji se u europskoj glazbi javio 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Istaknuo je i želju da ostane u doticaju s publikom te objasnio svoju reakciju na „ono čemu je kretao glazbeni jezik stalno tražeći novo”. Godine 1985., na inicijativu i u bliskoj suradnji s Milkom Šparemblekom, napisao je glazbu za balet Carmina Krležiana – put u 14 slika. Skladano za recitatora, sopran, mješoviti zbor i simfonijski orkestar, djelo je bez dramske fabule, a pojedine slike glazbenim se sadržajem podudaraju s izabranim tekstovima iz pjesništva Miroslava Krleže – od Simfonija do Balada Petrice Kerempuha. Pet godina poslije, skladatelj je predstavio istoimenu četverostavačnu suitu, koja će ovom prigodom zazvučati u 'osuvremenjenom' ruhu, uz 75. rođendan samoga Frane Paraća i 130. obljetnicu rođenja Miroslava Krleže.


Izvedbu predvodi maestro Tonči Bilić, nekadašnji dugogodišnji šef dirigent Zbora HRT-a, koji će izvedbu suite Carmina Krležiana uokviriti skladbama vokalnog i duhovnog nagnuća, svojevrsnim podsjetnikom na njegov dirigentski potpis u godinama provedenima uz Zbor HRT-a, uz posvetu Ukrajini.


Stvaralaštvo „najvećeg skladatelja naše generacije“ (Alfred Schnittke), Ukrajinca Valentina Silvestrova mnogi svrstavaju među najprivlačnije i najimpresivnije izričaje suvremene skladateljske scene. Potresen tragičnim događajima Euromajdana ili Revolucije dostojanstva - prosvjeda protiv proruskog režima u Ukrajini 2013. godine - Silvestrov je, i sam sudionik prosvjeda u rodnom Kijevu, napisao niz zborova koje je poslije uključio u jedinstveni ciklus. Među njima je Molitva za Ukrajinu. Tome se pridružuje i nostalgični, eterični Valcer trenutka iz Tihe glazbe za gudače nastale 2002.


Mladenačka Messa a quattro ili Messa di Gloria smatra se ponajboljim neopernim ostvarenjem Giacoma Puccinija. Tekst misnog ordinarija mladom je skladatelju ponudio dramatske kvalitete u kojima je mogao utažiti tadašnja stremljenja budućeg opernog majstora. Postupci koje je istraživao daju naslutiti začetke stila koji će odigrati ključnu ulogu u njegovu profiliranju u najvećeg talijanskog opernog skladatelja nakon Giuseppea Verdija.


Pojedinačne ulaznice po cijeni od 8,00 EUR (60,28 kn) i 5,50 EUR (41,44 kn) dostupne su na ulaznice.hr  i na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.


Za umirovljenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) odobravamo popust od 40 %. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %
Popuste je moguće ostvariti kupnjom ulaznice na blagajni dvorane Lisinski. 

Galerija
Frano Parać, Foto:  Goran Stanzl/Pixsell
Toni Nežić, Foto: promo/promo

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!