Petrit Çeku & Tomislav Fačini: Fantazije i imaginacije

22:17 / 22.09.2021.

Autor: HRT

Petrit Çeku ispred Simfonijskog orkestra HRT-a

Petrit Çeku ispred Simfonijskog orkestra HRT-a

Foto: HRT / HRT

Četvrtak, 20. siječnja 2022. u 19.30

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog 


Fantazije i imaginacije


Simfonijski orkestar HRT-a

Tomislav Fačini, dirigent

Petrit Çeku, gitara


Claude Debussy: Preludij za faunovo poslijepodne

Joaquín Rodrigo: Fantasia para un gentilhombre

Boris Papandopulo: Suita za gitaru i gudače

Gustav Mahler: Adagio iz 10. simfonije


Maestro Tomislav Fačini stat će pred Simfonijski orkestar HRT-a na prvome koncertu Majstorskog ciklusa u 2022. godini. Pridružit će mu se naš svjetski proslavljeni umjetnik gitare, Petrit Çeku, koji je uz ostalo, tijekom bogate karijere, osvojio čak devet prvih nagrada na međunarodnim gitarističkim natjecanjima. Nastupa diljem svijeta na solističkim recitalima te kao solist u pratnji simfonijskih orkestara te se uvijek rado vraća pred Simfonijski orkestar HRT-a s kojim se ovaj put udružuje u dva djela: Suiti za gitaru i komorni gudački orkestar Borisa Papandopula te Fantaziji za gospodina Joaquína Rodriga.


Suitu za gitaru i gudače Boris Papandopulo napisao je 1989. u Tribunju te je posvetio našem proslavljenom gitaristu i pedagogu Darku Petrinjaku koji ju je praizveo uz Hrvatski komorni orkestar pod vodstvom maestra Pavla Dešpalja 22. listopada 1991. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Petrinjak ju je i snimio, i to sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, opet pod vodstvom maestra Pavla Dešpalja, što je objavljeno na albumu Muzika za gitaru 1997. godine.


Svojevrsni koncert za gitaru i orkestar pod nazivom Fantasia para un gentilhombre (Fantazija za gospodina), španjolski velikan Joaquín Rodrigo napisao je 1954. na molbu legendarnog gitarista Andrésa Segovie. Djelo se temelji na šest kratkih plesova za gitaru skladatelja 17. stoljeća, Gaspara Sanza, a titula 'gentilhombre' odnosi se upravo na Segoviu kojemu se skladatelj iznimno divio. Umjetnik je djelo praizveo 5. ožujka 1958. u San Franciscu. Iako Fantasia nije dosegnula široku popularnost Rodrigova Concierta de Aranjuez, obje skladbe smatraju se vrhuncem Rodrigova opusa za gitaru.


Program otvara antologijski Preludij za faunovo poslijepodne Claudea Debussyja u kojemu „flauta fauna donosi novi dah glazbenoj umjetnosti“ (Pierre Boulez), a zaključuje posljednje simfonijsko ostvarenje jednog od najvećih simfoničara – Gustava Mahlera. Na vrhuncu profesionalne karijere, privatno rastrgan problemima, u svoju 10. simfoniju unio je golem emotivni naboj. No, samo je prvi stavak dovoljno detaljno razradio te ćemo ga čuti u izvornoj verziji.


Ulaznice (kojih je bio ograničeni broj zbog epidemioloških mjera) su rasprodane. 


Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!