In memoriam Nikša Bareza

15.06.2022.

13:19

Autor: HRT

Nikša Bareza (1936-2022)

Nikša Bareza (1936-2022)

Foto: IMAGO / Pixell

Četvrtak, 26. siječnja 2023. u 19.30

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog 

IN MEMORIAM NIKŠA BAREZA

Simfonijski orkestar HRT-a

Ivan Repušić, dirigent


Dora Pejačević: Simfonija u fis-molu, op. 41 (uz stotu obljetnicu smrti skladateljice)

Richard Wagner: Čar Velikog petka, iz Parsifala

Richard Strauss: Smrt i preobraženje, simfonijska pjesma, op. 24

Maestro Ivan Repušić ponovno stiže iz Njemačke gdje je produljio ugovor s Minhenskim radijskim orkestrom na mjestu šefa dirigenta – do ljeta 2026. Predvodit će posvetu maestru Nikši Barezi čijim smo se odlaskom, 14. siječnja 2022., oprostili od našeg posljednjeg dirigenta 'staroga kova'. Uz brojne aktivnosti u domovini i inozemstvu, proveo je gotovo dva desetljeća na poziciji šefa dirigenta Simfonijskog orkestra HRT-a, od 1992. do 2011. Zagovarao je i smatrao nužnim sveobuhvatan pristup glazbi, od poznavanja povijesnih okolnosti, posebnosti umjetničkih stilova i estetike pojedinog skladatelja do temeljitog poniranja u izvore s ciljem oživljavanja notnih zapisa i nalaženja nadahnuća za njihovo tumačenje. Glazbene drame Richarda Wagnera isticao je kao dirigentski 'Sveti Gral' kojemu se on itekako približio: dirigirao je sva Wagnerova ostvarenja, neka i više puta. Jedan od najljepših primjera Wagnerove simfonijske, instrumentalne glazbe, Čar Velikoga petka iz njegova posljednjeg ostvarenja, Parsifala (čiju je suvremenu izvedbu u zagrebačkom HNK-u Bareza predvodio 2011.) posveta je tom dijelu Barezina djelovanja. Smrt i preobraženje, simfonijska pjesma kojom je Richard Strauss prikazao umjetnika koji se na samrti prisjeća svojeg života, još je jedno odavanje počasti maestru Barezi i golemom repertoaru kojim je vladao.


5. ožujka 2023. navršava se sto godina od smrti Dore Pejačević. U povijesti hrvatske glazbe pripada joj iznimno važno mjesto među usmjerenjima hrvatske glazbene moderne, razdoblja koje je našoj sredini donijelo skladatelje školovane u europskim središtima i opuse koji su nadoknadili mnoge dotadašnje praznine. Njezina Simfonija u fis-molu prva je hrvatska moderna simfonija, a praizvedena je 10. veljače 1920. u Dresdenu, kada je Dresdenskom filharmonijom ravnao Edwin Lindner. Riječ je o zrelom djelu, gustog, zasićenog kasnoromantičarskog sloga i bogate orkestracije - istinskom odrazu tadašnjih zbivanja na europskoj glazbenoj sceni. Ne začuđuje stoga da i vodeći svjetski orkestri otkrivaju stvaralaštvo Dore Pejačević, osobito u 2022. i ovoj godini, a jedan od zaslužnih za to je i maestro Ivan Repušić koji primjerice u ožujku ima zakazanu izvedbu Simfonije uz Simfonijski orkestar Frankfurtskog radija.

Pojedinačne ulaznice po cijeni 8,00 EUR (60,28 kn) i 5,50 EUR (41,44 kn) dostupne su na ulaznice.hr i na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. 


Za umirovljenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) odobravamo popust od 40 %. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %.
Popuste je moguće ostvariti kupnjom ulaznice na blagajni dvorane Lisinski. 

Ivan Repušić

Ivan Repušić

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!