"In memoriam Pavle Dešpalj" uz Pascala Rophéa

15.06.2022.

13:25

Autor: HRT

Maestro Pavle Dešpalj

Maestro Pavle Dešpalj

Foto: HRT / HRT

Četvrtak, 6. listopada 2022.

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u 19.30


IN MEMORIAM PAVLE DEŠPALJ


Simfonijski orkestar HRT-a

Pascal Rophé, dirigent

Lise Berthaud, violaPavle Dešpalj: Varijacije za orkestar

Richard Wagner: Ukleti Holandez, uvertira

Hector Berlioz: Harold u Italiji, simfonija sa solo violom

Novu sezonu Majstorskog ciklusa otvorit će Pascal Rophé, cijenjeni francuski maestro koji time počinje trogodišnji mandat šefa dirigenta Simfonijskog orkestra HRT-a, i koji na tu poziciju stiže nakon isteka mandata u Nacionalnom orkestru regije Pays de la Loire. S članovima Simfonijskog orkestra HRT-a, odat će počast jednom od svojih prethodnika i omiljenih dirigenata Simfoničara, maestru Pavlu Dešpalju. U tri navrata šef dirigent i doživotni počasni šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a, maestro Dešpalj preminuo je 16. prosinca 2021. Varijacije za komorni orkestar Dešpalj je napisao kao dvadesettrogodišnjak, a te, 1957. godine, izveo ih je Komorni orkestar Radio Zagreba pod vodstvom Milana Horvata. Postale su jedno od najizvođenijih Dešpaljevih djela, pokazavši ga već tada kao majstora orkestracije.


Gošća-solistica ovoga koncerta je Lise Berthaud jedna od najhvaljenijih umjetnica na međunarodnoj glazbenoj sceni, violistica koja nastupa s vodećim europskim i svjetskim orkestrima (od svih orkestara BBC-a do Filharmonije Sao Paula) u najuglednijim koncertnim dvoranama (Théâtre des Champs-Elysées, Concertgebouw, Elbphilharmonie, Musikverein, Konzerthaus…). Svira violu graditelja Antonia Casinia iz 1660. koju će nam predstaviti tumačeći Harolda u Italiji, drugo simfonijsko ostvarenje Hectora Berlioza. Nadahnut spjevom Child Harold's Pilgrimage Lorda Byrona i potaknut ohrabrenjem Nicolòa Paganinija, Berlioz je djelo osmislio kao „niz orkestralnih slika u koje je solo viola uključena kao više ili manje aktivan sudionik, zadržavajući vlastiti karakter“.


Vlastito putovanje – plovidba olujnim morem od Rige do Londona 1839. te priča Heinricha Heinea iz 1833. nadahnuli su Richarda Wagnera na pisanje opere Ukleti Holandez o moreplovcu osuđenome na vječno lutanje morem. Riječ je o jednoj od prvih Wagnerovih opera u kojoj raskida s tradicijom i uvodi leitmotive. Uvertira počinje glasovitim motivom olujnoga mora.


Pojedinačne ulaznice dostupne su na ulaznice.hr i na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog tjedan dana uoči koncerta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!