Kad violina pripovijeda

23:44 / 22.09.2021.

Autor: HRT

Roman Simović i Ivan Repušić ispred Simfonijskog orkestra HRT-a

Roman Simović i Ivan Repušić ispred Simfonijskog orkestra HRT-a

Foto: - / HRT

Četvrtak, 7. travnja 2022. u 19.30

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog


Kad violina pripovijeda


Simfonijski orkestar HRT-a

Ivan Repušić, dirigent

Roman Simović, violina


Boris Papandopulo: Koncert za violinu i orkestar

Nikolaj Rimski-Korsakov: Šeherezada, op. 35


Virtuozi se ponovno udružuju u Majstorskom ciklusu! Svojim uspjesima na pozicijama šefa dirigenta Orkestra Minhenskog radija i prvog stalnog gosta dirigenta Njemačke opere u Berlinu, odnosno koncertnog majstora Londonskog simfonijskog orkestra, Ivan Repušić i Roman Simović neprestano zadivljuju te im pridodaju nove. Još pamtimo njihove zajedničke nastupe iz 2016. i 2020. godine uz Simfonijski orkestar HRT-a, a sada se udružuju u novome tumačenju partiture hrvatskog velikana Borisa Papandopula. Njegov Koncert za violinu i orkestar, nastao 1943. godine, svjedočanstvo je skladateljeve melodijske invencije i dosegnute punine skladateljske zrelosti.


Programu se pridružuje simfonijska suita Šeherezada, jedno od najpopularnijih, najevokativnijih i najsjajnijih orkestralnih djela Nikolaja Rimski-Korsakova. Poput svojih suvremenika, i Korsakova su, osim ruskih narodnih motiva, privlačili i egzotični, poglavito istočnjački, orijentalni motivi. „Program koji sam slijedio pišući Šeherezadu, sastojao se od zasebnih, nepovezanih epizoda i slika iz Tisuću i jedne noći, koje su razbacane u sva četiri stavka moje suite; More i Sinbadov brod, Pripovijest carevića Kalendera, Carević i carevna te Bagdadski praznik. More. Brod koji se razbija o stijenu s mjedenim jahačem“, zapisao je skladatelj o djelu koje na spektakularan način spaja blještavu orkestraciju i orijentalne motive.


Ulaznice po cijeni od 40 i 60 kuna dostupne su preko mrežnih stranica lisinski.hr i ulaznice.hr ili na blagajni dvorane Lisinski.


Umirovljenicima, učenicima, studentima i skupnim posjetima (više od 15 ulaznica) odobravat će se popust od 40 %, a osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, popust od 50 %. Pretplatnici Majstorskog ciklusa i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta. 


Prema novoj odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, u dijelu koji se odnosi na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, u zatvorenim prostorima na kojima su osigurana sjedeća mjesta više nisu potrebne EU digitalne COVID potvrde. Nošenje zaštitnih maski za lice i dalje je obvezatno radi uzajamne sigurnosti.


Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!