Kolendo, kolendo, veselo, veselo

15.06.2022.

12:36

Autor: HRT

Klapa Kaše

Klapa Kaše

Foto: promo / promo

Nedjelja, 11. prosinca 2022. u 20 sati

Studio Zvonimir Bajsić, HRT 


Kolendo, kolendo, veselo, veselo

Tamburaški orkestar HRT-a

Siniša Leopold, dirigent

Klapa Kaše


Kolende i božićne pjesme dubrovačkog kraja i Dalmacije donosi nam nagrađivana Klapa Kaše uz Tamburaški orkestar HRT-a i maestra Sinišu Leoplolda.


Poštujući davni pjev dubrovačkih gospara i pažljivo osluškujući glazbeno bilo svoga kraja, početkom 2007. u Dubrovniku nastaje Klapa KašeIme dobiva po lukobranu Kaše koji se nalazi ispred stare gradske luke, a simbolizira klapu kao lukobran višeglasnog pjevanja dubrovačkog kraja. Iako relativno mlada, Klapa Kaše nastupila je na brojnim festivalima diljem Hrvatske i inozemstva. Uz tri prva mjesta po mišljenju publike (2012., 2014., i 2018.) te prvo mjesto žirija (2012.) na najprestižnijem Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, klapa postaje jedna od najnagrađivanijih klapa u Hrvatskoj. Klapa je nastupila na festivalima u Perastu, Blatu na Korčuli, Makarskoj, Kaštel Kambelovcu i Opatiji, te na svakom osvojila prva mjesta žirija i publike. Okupivši zaboravljene napjeve dubrovačkog kraja Klapa Kaše je, uz pratnju autohtonih instrumenata poput lijerice ili lutnje, pokrenula i koncertni program "Tragom Republike", kojim je uz vrhunsku a cappella izvedbe prikazala sav sjaj dalmatinske klapske pjesme, zaštićene UNESCO-om.


Sam običaj kolendavanja seže daleko u povijest, a prvi zapisi o tom običaju mogu se naći još u 12. stoljeću. Kolendavanje i božićno pjevanje, osim glazbene vrijednosti, predstavlja i kulturološki fenomen očuvanja jezika, tradicije i običaja koji se, nevezano za društvene okolnosti, jednako odvijaju već stoljećima. „Po prvi put, u predblagdansko ozračje Božića, uživat ćemo u izvornim kolendarskim napjevima u izvedbi sjajne dubrovačke Klape Kaše, za ovu prigodu ukrašene zvukovljem Tamburaškog orkestra HRT-a. U drevnoj kulturi Hrvata posjeti koledara smatrani su posebnom čašću i znatno su pridonosili jačanju prijateljstva i snažnijem povezivanju mještana te utjecali na dobro raspoloženje u vrijeme adventskih, božićnih i novogodišnjih blagdana. Siguran sam da će naš program također pozitivno utjecati na dane koji su pred nama“, naglašava maestro Siniša Leopold.


Dolazak na koncert moguć je uz prethodnu najavu na na broj telefona 01/634-3549 ili e-mail adresu glazba.hrt@hrt.hr, radnim danom od 9 do 14 sati, od 02. do 08. prosinca. Prijave primamo do popunjenja slobodnih mjesta. 

Siniša Leopold

Siniša Leopold

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!