Mirela Ivičević među nagrađenima 'Ernst von Siemens Music Prize 2021'

12:19 / 17.06.2021.

Autor: Iva Lovrec Štefanović / HR

Mirela Ivičević ispred Simfonijskog orkestra HRT-a na 30. MBZ-u

Mirela Ivičević ispred Simfonijskog orkestra HRT-a na 30. MBZ-u

Foto: MBZ / MBZ

Rezidencijalna skladateljica Hrvatske radiotelevizije u sezoni 2018./2019. Mirela Ivičević jedna je od laureata prestižne nagrade Zaklade Ernst von Siemens za glazbu dodijeljenu za 2021. 

Laureat glavne nagrade je grčki skladatelj Georges Aperghis (1945.), a uz tu glavnu nagradu dodjeljuju se tri nagrade za mlade skladatelje, među kojima je i naša Mirela Ivičević. Uz Ivičević nagrađeni su Malte Giesen (Njemačka) i Yair Klartag (Izrael). 


Dodjela nagrada mladim skladateljima održat će se 1. listopada ove godine, a tom prilikom nagrade će primiti i prošlogodišnji dobitnici, uz koncerte u organizaciji Bavarskoga radija u njihovu ciklusu 'Musica Viva'. Nastupit će Ensemble Modern, a uz dodjelu nagrade Mireli Ivičević bit će izvedeno njeno djelo Sweet Dreams iz 2019. skladano za ansambl Klangforum Wien. 


Mirela Ivičević rođena je u Splitu 1980. studirala je u Zagrebu na Muzičkoj akademiji gdje je diplomirala u klasi profesora Željka Brkanovića, usavršavala se u klasi Beata Furera u Grazu, a u medijskoj kompoziciji i primijenjenoj glazbi u Beču kod Klaus-Petera Sattlera. Živi i radi u Beču gdje je suosnivačica ansambla za radikalnu i beskompromisnu glazbu 'Black Page Orchestra' koji je nastupio na 31. Muzičkom biennalu Zagreb (MBZ), a bila je aktivna i kao producentica festivala Dani Nove glazbe u Splitu. Dva puta je bila dobitnica nagrade 'Slavenski', te stipendije DAAD Artist-in-Berlin za 2019., a 2016. je bila predstavnica Hrvatske na Međunarodnom skladateljskom natjecanju Rostrum u Wroclawu.

U sezoni 2018./2019. bila je rezidencijalna skladateljica HRT-a te je u tom razdoblju na narudžbu HRT-a za Simfonijski orkestar HRT-a napisala skladbu 'Black Moon Lilith' koja je praizvedena na 30. MBZ-u. 

U fokusu njezina umjetničkog rada je subverzivni potencijal zvuka, a velik je broj njezinih konceptualnih i interdisciplinarnih djela koja se bave ulogom zvuka u socijalnom i političkome kontekstu. Autorica je akustičkih, elektroakustičkih i intermedijalnih skladbi, zvučnih instalacija, glazbe za film i kazalište, kao i tri opere. Surađivala je s brojnim ansamblima i umjetnicima iz raznih područja djelovanja na projektima širokog žanrovskog spektra u Europi i šire.

Trenutno dovršava nekoliko skladbi koje će biti praizvedene na festivalima u Oslu i Berlinu, te na koncertima u Beču i Stuttgartu u sezoni 2021/2022.

Na samom kraju 21. sezone ciklusa emisije Hrvatskog radija 'Putovi hrvatske glazbe', u petak 25. lipnja, možete doznati više o nagradi i radu te mlade nagrađivane hrvatske skladateljice tijekom (telefonskog) razgovora s urednicom emisije Ivom Lovrec Štefanović. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!