01:22 / 23.09.2021.

Autor: HRT

Nove skladbe za jazz orkestar

Jazz orkestar HRT-a, dirigent Miron Hauser

Jazz orkestar HRT-a, dirigent Miron Hauser

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Srijeda, 13. listopada 2021. u 20.00

Studio Zvonimir Bajsić, HRT 


Nove skladbe za jazz orkestar


Marko Šolman, truba, skladatelj

Hrvoje Štefanić, trombon skladatelj

Bruno Mičetić, gitara, skladatelj

Miron Hauser, dirigent

Ciklus koncerata pod nazivom Nove skladbe za jazz orkestar postao je jedan od najvažnijih projekata Jazz orkestra HRT-a. Osim što je kroz suradnje s raznim autorima proširio svoj repertoar i povremeno nastavio izvoditi neka od njihovih djela, Orkestar je potaknuo trend pisanja glazbe (skladbi i aranžmana) za big band što je rezultiralo povećanjem broja skladatelja, među kojima je i puno mladih, koji su se potaknuti pozivom za sudjelovanje na tim koncertima odlučili za stvaranje u tom kontekstu, neki i prvi put.

Trubač i autor Marko Šolman za koncert s Jazz orkestrom HRT-a odabrao je skladbe koje je napisao nadahnut stvaralaštvom orkestara Fletchera Hendersona i Dukea Ellingtona iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća. Radi se o tzv. jungle zvuku kakav je Duke Ellington promovirao u Cotton Clubu u kojem je redovito nastupao, a Šolman ga je prilagodio suvremenom bigbendaškom miljeu. Glazba tog razdoblja visoko je energična i reflektira ludilo u doba američke prohibicije, ponekad s prizvukom orijentalne glazbe.


Trombonist i skladatelj Hrvoje Štefanić predstavit će se posvetom velikanu jazza, trubaču, skladatelju i aranžeru Thadu Jonesu koji je ostavio snažan dojam na Štefanića i oblikovao njegov ukus, ali i djelima koja su nadahnuta melodijama i napjevima modalnog karaktera i folklorom Podravine, no ostvarena kroz zvukove i groove suvremenog jazza, rocka i psihodelije. Radi se o spoju arhaičnog i suvremenog tj. urbanog zvuka današnjice.


Gitarist i skladatelj Bruno Mičetić za koncert s Jazz orkestrom HRT-a odabrao je skladbe koje je sa svojim kvintetom snimio tijekom nekoliko posljednjih godina za neke od spomenutih albuma. Radi se o djelima koja donose spoj funka, rocka, latina i jazza, a koja su za ovu prigodu prilagođena izvedbama s big band formacijom.


Dolazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje COVID-potvrde, uz prethodnu najavu na broj telefona 01/634-3549 do srijede 13 . listopada do 12 sati.


Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija i Trećem programu Hrvatske televizije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!