Spiriti eccellenti: hommage Petar Bergamo

15.06.2022.

13:04

Autor: HRT

Petar Bergamo

Petar Bergamo

Foto: Damil Kalogjera / Damil Kalogjera

Utorak, 29. studenoga 2022. u 20 sati

Lauba

Zbor HRT-a

Tomislav Fačini, dirigent

Dario Golčić, oboa

Vedran Kocelj, truba

Ivan Medi, truba

Filip Merčep, zvona

Šimun Matišić, vibrafon, čegrtaljka

Hrvoje Sekovanić, čegrtaljka, güiro, tamburin


Petar Bergamo: Spiriti eccellenti, sedam madrigala za djevojački zbor i obligatne instrumente

Claude Debussy: Les angélus (obrada za zbor: Clytus Gottwald)

Igor Kuljerić: More, za ženski zbor

4. rujna ove godine napustio nas je skladatelj Petar Bergamo, uvijek drag gost koncertnih programa i događanja Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a, s kojim je svaka suradnja bila izniman doživljaj. Izvedba njegova briljantnog ciklusa madrigala Spiriti eccellenti u ciklusu Sfumato već je dulje vrijeme bila u planu, i sada kada će konačno biti realizirana, Petar Bergamo neće biti s nama kako bi dragocjenim uputama i savjetima usmjerio izvedbu, kao što je to činio primjerice pretprošle godine za izvedbe zbirke na Osorskim glazbenim večerima i Večerima u sv. Donatu u Zadru, ili pak sada već davne 2013. na Glazbenoj tribini u Opatiji što se itekako pamti.  


Spiriti eccellenti ciklus je od sedam madrigala za djevojački zbor i obligatne instrumente skladan na stihove čakavske poezije Marine Čapalije tiskane u zbirkama Škoj o'driva (Split 1995.) i Paver sriće (Split 1996.). Ciklus ima razrađenu dramaturgiju sadržaja i zvuka, a stihovi i glazba puni su mediteranske atmosfere života u malom otočkom naselju. Instrumentalnu nadopunu ženskome dijelu Zbora HRT-a čine istaknuti glazbenici, majstori svojih instrumenata: Dario Golčić, oboa; Vedran Kocelj i Ivan Medi, trube; te Hrvoje Sekovanić, Filip Merčep i Šimun Matišić, udaraljke.


Zbor HRT-a imao je, i još uvijek ima, posebnu vezu s Igorom Kuljerićem čije su stvaralaštvo i dugogodišnje vodstvo ostavili snažan trag, i čije su skladbe danas trajni dio repertoara Zbora. Skladba More nastala je na glasovite stihove Josipa Pupačića 1978., te je ujedno in memoriam tome pjesniku tragično poginulome u avionskoj nesreći 1971.


Na programu je i skladba Les angélus Claudea Debussya. Izvorno pisana za glas i klavir, početkom ovoga stoljeća dobila je verziju za sopranske i altovske glasove, u kojoj osobitu glazbenu ulogu ima skladateljeva igra riječima "cloches" i "sonnantes" izvedena iz stihova  Gregoirea Le Royja.Pojedinačne ulaznice po cijeni od 50 kn (6,64 €) (prema FIKSNOM TEČAJU KONVERZIJE 7,53450 kn) dostupne su putem sustava ulaznice.hr i na blagajni Laubi dva sata prije početka koncerta.


Za umirovljenike, učenike, studente i skupne posjete (više od 15 ulaznica) odobravamo popust od 40 %. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobravamo popust od 50 %. Popuste je moguće ostvariti kupnjom ulaznice u Laubi. Plaćanje je gotovinsko.


Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Zbor HRT-a

Zbor HRT-a

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!