Pascal Rophé i Pavao Mašić u potrazi za novim

22.09.2021.

22:09

Autor: HRT

Pascal Rophé

Pascal Rophé

Foto: promo / promo

Četvrtak, 2. prosinca 2021. u 19.30

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog 


U potrazi za novim


Simfonijski orkestar HRT-a

Pascal Rophé, dirigent

Pavao Mašić, orgulje


Paul Dukas: Polyeucte, uvertira

Krešimir Seletković: Dystopia, koncert za orkestar (praizvedba)

Camille Saint-Saëns: 3. simfonija u c-molu, Orguljska, op. 78


Maestro Pascal Rophé, školovan na Pariškom konzervatoriju, slovi za jednog od najtraženijih europskih dirigenata. Aktivan i kao operni i kao simfonijski dirigent, izgradio je reputaciju kao sjajan tumač suvremene glazbe, ali i simfonijskog repertoara 18. i 19. stoljeća. Bilježi suradnje s vodećim svjetskim orkestrima, a od rujna sljedeće godine postaje novi šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a. U ovoj sezoni ćemo ga, još uvijek kao gostujućeg dirigenta, imati prigodu vidjeti čak dva puta, 2. prosinca ove i 31. ožujka sljedeće godine.


Prvi po redu koncert započet će mladenačkim djelom francuskog skladatelja Paula Dukasa - uvertirom Polyeucte koju je napisao 1891. za istoimenu tragediju Pierrea Corneillea o mučeništvu sv. Polieukta.


Na narudžbu HRT-a, nagrađivani skladatelj, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, aktivan na raznim područjima prezentiranja suvremene hrvatske glazbe - Krešimir Seletković - ujedno rezidencijalni skladatelj HRT-a u ovoj sezoni, napisao je koncert za orkestar znakovitog naslova Dystopia, koji ćemo ovom prigodom prvi put čuti.


„Ovisno o poziciji iz koje se gleda, 'distopija' je izraz koji se može primijeniti na današnje stanje društva i pojedinaca te ovisnosti civilizacije o neizbježivoj gradnji novih društvenih premisa pri čemu često ne preza od rušenja svega pred sobom bez obzira na vrijednost. Nije li zbog toga makar i djelomično okretanje prošlosti, kao i težnja izgrađivanju novog, boljeg, naprednijeg utopijskog svijeta, u prirodi ljudskog duha? Nije li povijest tutor koji nas uči i jamči nam znanje o vrijednosti te omogućuje neograničenu nadgradnju u beskonačnom i nepromjenjivom protoku vremena?“ - pita se autor Krešimir Seletković.


Simfonijskom orkestru HRT-a i maestru Rophéu pridružit će se naš istaknuti orguljaš Pavao Mašić u izvedbi monumentalne Treće simfonije Camille Saint-Saënsa, skladatelja od čije se smrti 16. prosinca navršava 100 godina. Zbog istaknute uloge orgulja Simfonija je dobila naziv Orguljska. No, orgulje nemaju tipičnu solističku ulogu; uz blještavu orkestraciju, moć i veličanstvenost orguljskog zvuka sačuvana je za kraj, gdje u sjaju i grandioznosti C-dur tonaliteta dolazi do potpunog otvaranja orguljskih svirala, u punom smislu opravdavajući podnaslov Simfonije, ali i skladateljevu tvrdnju prema kojoj je „glazba nešto povrh izvora osjetilnog užitka i snažne emocije“.


Ulaznice su u prodaji po cijeni od 40 i 60 kuna preko mrežnih stranica lisinski.hr i ulaznice.hr ili na blagajni dvorane Lisinski.


Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje EU digitalne COVID potvrde (u elektroničkom ili pisanom obliku). Brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kn moguće je obaviti na dan koncerta od 17.30 do 19 sati u prostorima Lisinskog uz predočenje ulaznice za koncert. Ukoliko niste spremni snositi trošak testiranja ili nemate važeću EU digitalnu COVID potvrdu, molimo da ne kupujete ulaznicu jer iz tih razloga povrat novca za kupljene ulaznice neće biti moguć, kao ni u slučaju pozitivnog COVID testa. Povrati sredstava za kupljene ulaznice mogući su samo u slučaju otkazivanja događaja.


Nošenje zaštitnih maski je obavezno.


Umirovljenicima, učenicima, studentima i skupnim posjetima (više od 15 ulaznica) odobravat će se popust od 40 %, a osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, popust od 50 %. Pretplatnici Majstorskog ciklusa i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta. Za koncerte iz ciklusa Kanconijer pretplatnici ciklusa Sfumato i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta.


Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!