Predstavljanje albuma "Uroš Lajovic i Simfonijski orkestar HRT-a"

14.09.2023.

16:36

Autor: HRT

Naslovnica albuma "Uroš Lajovic i Simfonijski orkestar HRT-a"

Naslovnica albuma "Uroš Lajovic i Simfonijski orkestar HRT-a"

Foto: promo / promo

Utorak, 19. rujna u 11 sati

predvorje velike dvorane Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog


Ugledni slovenski dirigent i dirigentski pedagog, maestro Uroš Lajovic dio je svoje svjetski razgranate karijere posvetio Simfonijskom orkestru HRT-a. Od 1979. do 1981. bio je njegov šef dirigent, točnije tadašnjih Zagrebačkih simfoničara RTZ-a. Zajedno su, osim niza koncertnih programa, ostvarili vrijedne snimke trajno zabilježene i sačuvane u fonoteci HRT-a. Dio njih sada postaju dostupne široj javnosti putem CD izdanja koje se nastavlja na vrijednu dugogodišnju ediciju Šefovi dirigenti Simfonijskog orkestra HRT-a.

Uroš Lajovic

Uroš Lajovic

Foto: Uroš Abram / promo

Djela Antonija Vivaldija, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Antona Lajovica i Janeza Krstnika Dolara, izabrana za ovo izdanje, zabilježena su u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 1979. i 1981. Osim što pružaju dragocjen uvid u jedan povijesni trenutak, svjedoče i o širini repertoara maestra Uroša Lajovica, kao i o suradnjama s brojnim glazbenicima čija reputacija i danas odjekuje hrvatskim glazbenim prostorom.


Predstavljanje albuma zajedno priređuju HRT i Fond Lovro i Lilly Matačić s kojim maestro Lajovic redovito surađuje kao mentor na majstorskim tečajevima za mlade dirigente. Kao ugledan dirigentski pedagog, odgojio je niz etabliranih dirigenata, među kojima je i Kiriil Petrenko, trenutačni šef dirigent Berlinske filharmonije. Na ovogodišnjem 8. Međunarodnom natjecanju mladih dirigenata Lovro von Matačić koje se održava od 16. do 22. rujna, maestro Lajovic sudjeluje kao član žirija, a Simfonijski orkestar HRT-a dodjeljuje posebnu nagradu - koncert u Majstorskom ciklusu u sezoni 2024./2025.


Izdanje će predstaviti maestro Uroš Lajovic, urednica Jana Haluza te solistice, sopranistice Vlatka Oršanić i Darija Hreljanović.


Dolazak na predstavljanje je slobodan, uz molbu za potvrdu dolaska najkasnije do ponedjeljka 18. rujna, na e-mail adresu glazba.hrt@hrt.hr.


Dobrodošli!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!