Svečana dodjela Nagrade "Vladimir Nazor"

10:51 / 20.06.2022.

Autor: HRT

Tamburaški orkestar HRT-a

Tamburaški orkestar HRT-a

Foto: Branimir Hajnš / HRT

Nedjelja, 19. lipnja 2022. u 21

Ljetna pozornica HRT-a, Prisavlje 3


Tamburaški orkestar HRT-a

Igor Kudeljnjak, dirigent


Josip Runjanin – Antun Mihanović (obr. Nikica Kalogjera): Hrvatska domovina – Lijepa naša

Srećko Albini (obr. Igor Kuljerić): Kolo iz operete Barun Trenk

Božo Potočnik: Golubica vukovarska

Intoniranjem himne i izvođenjem odabranih skladbi hrvatskih autora, Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) uveličat će svečanu dodjelu Nagrade Vladimir Nazor za najbolja umjetnička ostvarenja koju Ministarstvo kulture i medija dodjeljuje za 2021. godinu.


Ministarstvo je još početkom svibnja objavilo imena dobitnika Nagrade Vladimir Nazor za najbolja umjetnička ostvarenja u području književnosti, glazbe, filmske umjetnosti, kazališne umjetnosti, likovne i primijenjene umjetnosti te arhitekture i urbanizma.


Dobitnik nagrade za životno djelo na području književnosti je Hrvoje Hitrec, a godišnje Ivica Prtenjača za roman Sine, idemo kući.Višnja Mažuran dobitnica je nagrade za životno djelo na području glazbe, a godišnja nagrada u istoj kategoriji pripala je Dubravki Šeparović Mušović za operne uloge u 2021. godini.


Na području filmske umjetnosti nagrada za životno djelo dodijeljena je Petru Krelji, a godišnja Antoneti Alamat Kusijanović za film Murina.


Nagrada za životno djelo na području kazališne umjetnosti pripala je Ivici Kunčeviću, a godišnja Siniši Popoviću za ulogu Henrika u drami Kad svijeće dogore Sandora Maraija.


Slavka Pavić dobitnica je nagrade za životno djelo na području likovne i primijenjene umjetnosti, a Matko Vekić godišnje nagrade za izložbu Arhipelag u Muzeju suvremene umjetnosti.


Na području arhitekture i urbanizma nagrada za životno djelo dodijeljena je Đuri Mirkoviću, a godišnja Ivi Letilović i Igoru Pedišiću za projekt Providurove palače u Zadru.


Odluku o dobitnicima donio je Odbor Nagrade Vladimir Nazor pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici 3. svibnja. Nagradu dodjeljuje Odbor na prijedlog komisija za pojedina područja umjetnosti.Svečano uručenje najviše državne nagrade u području kulture i umjetnosti Republike Hrvatske, koja se dodjeljuje za najbolja umjetnička ostvarenja u kategorijama godišnje nagrade i nagrade za životno djelo, bit će u nedjelju 19. lipnja 2022. od 21 sat uz izravan televizijski prijenos na Prvom programu HTV-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!