Igor Stravinski: Posvećenje proljeća - balet (Majstorski ciklus)

15.06.2022.

13:12

Autor: HRT

Igor Stravinski: Posvećenje proljeća

Igor Stravinski: Posvećenje proljeća

Foto: promo / promo

Četvrtak, 11. svibnja 2023. u 19.30

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog 

Simfonijski orkestar HRT-a

Pascal Rophé, dirigent


Balet HNK Ivan pl. Zajca iz Rijeke

Maša Kolar, koreografkinja

Maja Marjančićdramaturška i koreografska asistentica

Nuno Salsinhaoblikovatelj svjetlaMaurice Ravel: Menuet antique (koncertna izvedba)

Maurice Ravel: Bolero (Ballet en I acte 1928) (koncertna izvedba)

Igor Stravinski: Posvećenje proljeća (baletna izvedba)

Maša Kolar i Maja Marjančić, suočene s globalnim i lokalnim elementarnim krizama, vodile su se u doživljavanju i slušanju kanonskoga djela Igora Stravinskog promišljanjem o prirodi i njezinom opstanku, pa tako i opstanku same ljudske vrste. Ta svijest zauzima danas jednako važnu ulogu u društvenom životu kao što imaju politika, vjera, ekonomija i ostali društveni sustavi. 


Posvećenje proljeća dandanas, nakon više od stotinu godina, odiše svježinom te uzbuđuje i nadahnjuje onako kako samo glazba i priroda mogu svojom ljepotom. 


Iako su Stravinski i Nijinski svojim prvim baletom opisali žrtvu kao mladu ženu (ono „drugo“, ono „slabije“, ali plodnije biće), prinesenu od strane strogog patrijarhalnog ustroja kako bi „udovoljili“ Zemlji, danas je ta mlada žena zamijenjena novom žrtvom – Zemljom samom. Možemo reći da je naša Zemlja postala žrtvom ljudi, u istom onom društvenom ustroju koji nadzire, eksploatira, zagađuje i kontrolira sve čime je okružen. 


Balet u koreografiji Maše Kolar inspiriran prirodom faunističkog svijeta predstavlja galeriju epizoda u kojima animalni vokabular u suigri s nizom isprepletenih nježnih melodija, energičnih dionica, i neočekivanih kompulzivnih ritmova partiture, otvara slobodu u novom doživljaju skladbe Igora Stravinskog – kao one koja slavi život. Koreografija priziva živući prirodni svijet kao unikatno i spektakularno čudo koje blista isključivo u raznovrsnosti i bogatstvu jedinki, povezanih međusobnim podržavanjem i održavanjem.


Kako su navele Maša Kolar i Maja Marjančić, ova interpretacija ne teži intelektualnom i filozofičnom. One su se odlučile za nešto što ih ushićuje, nešto što slavi život, sinergiju prirode i čovjeka, pojedinca i društva.  Ulaznice po cijeni od 30 € (226.04 kn) dostupne su na ulaznice.hr i na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.


Suorganizacija: HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, Hrvatska radiotelevizija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Maša Kolar

Maša Kolar

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!