Srećko Bradić: "Stabat Mater"

23.09.2021.

00:47

Autor: HRT

Srećko Bradić

Srećko Bradić

Foto: promo / promo

Subota, 9. listopada 2021. u 20 sati

Crkva Bezgrješnog Srca Marijina, Jordanovac

Sfumato & ciklus Zagrebačkih solista


Srećko Bradić: Stabat Mater


Tomislav Fačini, dirigent

Monika Cerovčec, sopran

Zagrebački solisti


Silvio Foretić: Solisti, za gudački orkestar

Srećko Bradić: Stabat Mater, za sopran, zbor i gudače (praizvedba)


Zbor HRT-a  pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija, na svojemu se prvome koncertu iz ciklusa Sfumato, u crkvi Bezgrješna Srca Marijina na Jordanovcu, iznimno subotom, udružuje sa Zagrebačkim solistima. Donose program posvećen dvojici suvremenih hrvatskih skladatelja: Srećku Bradiću i Silviju Foretiću.


Nagrađivani hrvatski skladatelj Srećko Bradić u sezoni 2015./2016. bio je rezidencijalni skladatelj HRT-a te je zahvaljujući rezidenciji svojim ostvarenjima pridružio Requiem za soliste, zbor i orkestar te Miserere za mješoviti zbor. Uspješna suradnja nastavlja se u ovoj sezoni: na narudžbu Zagrebačkih solista Srećko Bradić uglazbio je Stabat Mater, jednu od najpotresnijih tužaljki o patnji majke, Djevice Marije, za raspetim sinom, Isusom Kristom. Djelo će praizvesti Zbor HRT-a i solistica Monika Cerovčec, uz Zagrebačke soliste.


Silvio Foretić napisao je djelo Solisti upravo za Zagrebačke soliste, koji su ga praizveli 2014. godine na koncertu u povodu obilježavanja 60. obljetnice postojanja. „Dok se Solisti pojavljuju u naslovu, ‘zagrebački’ se krije u notama iz kojih je proizišao sav tematski i harmonijski materijal djela“, rekao je o svojoj posveti skladatelj.


Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija.


Ulazak na koncert se ne naplaćuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!