Aleksandar Marković, Simfonijski orkestar HRT-a, Bruckner i publika

18:18 / 12.04.2021.

Autor: HRT

Aleksandar Marković i Simfonijski orkestar HRT-a na probi u Maloj dvorani Doma sportova

Aleksandar Marković i Simfonijski orkestar HRT-a na probi u Maloj dvorani Doma sportova

Foto: Marija Štilinović / HRT

U četvrtak, 15. travnja u 20 sati, u Maloj dvorani Doma sportova Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod vodstvom Aleksandra Markovića u Majstorskom ciklusu izvodu veličanstvenu 8. simfoniju u c-molu Antona Brucknera

Simfonijski orkestar HRT-a već godinama njeguje lijepu suradnju s maestrom Aleksandrom Markovićem, dirigentom koji uživa međunarodni ugled zahvaljujući uspješnom djelovanju na pozicijama šefa dirigenta Tirolskog državnog kazališta i Simfonijskog orkestra u Innsbrucku, glazbenog ravnatelja i glavnog dirigenta Filharmonije iz Brna te glazbenog ravnatelja Opere North u Leedsu, kao i nastupima diljem svijeta. Posljednji put vidjeli smo ga u Zagrebu u prosincu 2019. kada je nastupio u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog uz soliste, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a.

Ovaj put, maestro Marković u Zagrebu će nastupiti u Maloj dvorani Doma sportova uz Simfonijski orkestar HRT-a i veličanstvenu Osmu simfoniju Antona Brucknera.

- Osjećam se fenomenalno. Sretan sam što sam u Zagrebu i da se projekt događa. Bitno je istaknuti da se ovo događa kao na dva nivoa. Jedan je činjenica da HRT kao kulturna institucija daje vrlo bitan signal da je moguće i u uvjetima pandemije uz sve mjere predostrožnosti, uz dobru volju i disciplinu te dobru organizaciju izvesti veliko simfonijsko djelo kojeg su željni i glazbenici i publika i ja.

- Drugi nivo je činjenica da radimo jedno potpuno nevjerojatno djelo – Brucknerovu Osmu koja je za mene jedan od najbitnijih vrhunaca svjetskog simfonijskog repertoara. Svaki puta kada ju radim, ponovo ju otkrivam, doživljavam i mislim da sam došao do verzije u kojem je u svakom detalju jasna i podržana…

- Na probama je divno, iako nismo u Lisinskom u kojem smo navikli raditi. Članovi orkestra su jako daleko jedni od drugih pa je pravi izazov postići koordinaciju i komunikaciju – i optičku i zvučnu. Treba se naviknuti na akustiku – kako putuje zvuk, gdje treba slušati… i treba se naviknuti na ogroman prostor koji je među nama. To je veliki izazov, ali kako postoji jako dobro volja, svirači su željni muziciranja i baš su se dali ovom projektu, mislim da ćemo te poteškoće i izazove jako brzo prebroditi.

- Jako se veselim što sam u Zagrebu. S Orkestrom HRT-a se osjećam kao da sam došao obitelji. Dugo se znamo, dugo surađujemo, izgradili smo dubok odnos uzajamnog poštovanja i motivacije.

Zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja posjetitelja na ovome koncertu, ulazak u Malu dvoranu Doma sportova bit će moguć samo za 100 prošlogodišnjih pretplatnika Majstorskog ciklusa koji prvi potvrde dolazak telefonom do 13. travnja odnosno do popunjenja slobodnih mjesta.

Koncert će se moći pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija (HRT – HR3) i Trećem programu Hrvatske televizije (HRT – HTV3).


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!