Bergamo, Tudor i Lipanović oduševili Lisinski

28.02.2020.

12:41

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Simfonijski orkestar HRT-a ugostio je u svom Majstorskom ciklusu tri glazbenika splitskog kruga – skladatelja Petra Bergama, solista i skladatelja Gordana Tudora te maestra Ivu Lipanovića.
Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) ugostio je sinoć u svom Majstorskom ciklusu tri glazbenika splitskog kruga – skladatelja Petra Bergama, solista i skladatelja Gordana Tudora te maestra Ivu Lipanovića.

Maestro Lipanović zaslužan je što su se sinoć (četvrtak, 27. veljače) na istom koncertu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog udružili doajen hrvatske glazbe i nova snaga hrvatskog glazbenog stvaralaštva.


                                               Petar Bergamo cijelu večer primao je rođendanske čestitke

Prva simfonija
Petra Bergama, u glazbenim krugovima znanog kao barba Pere, našla se na repertoaru Simfoničara HRT-a tridesetak godina nakon što je u istoj dvorani praizvedena 29. svibnja 1986. u izvedbi tadašnjih Zagrebačkih simfoničara RTZ-a i Vladimira Kranjčevića, kojemu je i posvećena. Nakon prve izvedbe Bergamo je partituru, kako sam kaže, retuširao te je sinoć izvedena upravo u toj novoj verziji. Izvedba predvođena maestrom Lipanovićem, koju je svesrdno pozdravila zagrebačka publika, bila je vjerujemo najbolja čestitka barba Peri za njegov 90. rođendan koji je sinoć proslavio.


                                     Gordan Tudor i Ivo Lipanović uz Simfonijski orkestar HRT-a
Oduševljenje u dvorani izazvala je i izvedba ARP Koncerta za alt saksofon i orkestar Gordana Tudora koji je nastupio i kao solist. D’Addario Woodwinds Artist Gordan Tudor (1982.) jedan je od vodećih glazbenika svoje generacije, aktivan kao solist, skladatelj, komorni glazbenik i pedagog. Višestruki je pobjednik državnih i međunarodnih natjecanja saksofonista i skladatelja te dobitnik najviših umjetničkih i diskografskih nagrada. Njegov Koncert sinoć se prvi put čuo u Zagrebu (praizveden je u HNK-u u Splitu 4. ožujka 2019., s autorom kao solistom i Orkestrom HNK-a u Splitu, pod ravnanjem Ive Lipanovića) i odmah je osvojio publiku koja je izvedbu Tudora i Simfoničara predvođenih maestrom Lipanovićem nagradila ovacijama.
 
Emotivnu glazbenu večer zaokružila je u drugom djelu izvedba Pete simfonije u e-molu Petra Iljiča Čajkovskog za koju su Simfonijski orkestar HRT-a i maestro Lipanović nagrađeni burnim pljeskom publike koja je sinoć uživala u slavlju života i glazbe.


                                                                    maestro Ivo Lipanović

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!