Gostovanje Simfonijskog orkestra HRT-a Rosenheimu

15:06 / 16.11.2021.

Autor: HRT

Simfonijski orkestar HRT-a i Aleksandar Marković

Simfonijski orkestar HRT-a i Aleksandar Marković

Foto: HRT / HRT

Još od 2009. godine i prve suradnje u Majstorskom ciklusu, Simfonijski orkestar HRT-a njeguje uspješnu suradnju s maestrom Aleksandrom Markovićem, a to uključuje i redovita gostovanja u inozemstvu. Nastojimo vratiti tu tradiciju, pa su upravo zahvaljujući inicijativi maestra Markovića, članovi Simfonijskog orkestra HRT-a, maestro Marković i solist, proslavljeni mađarski violončelist László Fenyö, nakon zagrebačkog koncerta otputovali u Bavarsku, u Rosenheim, kako bi u ponedjeljak, 15. studenoga nastupili u tamošnjem Kulturnom i kongresnom centru (Kultur+Kongress Zentrum Rosenheim KU'KO).


„Prije dvije godine dobio sam poziv iz agencije s kojom sam godinama surađivao i s kojom sam u dobrim odnosima - bio sam na njihovu festivalu u Bad Wörishofenu više puta, dva puta s Filharmonijom iz Brna, dva puta s Minhenskim radijskim orkestrom. Prije dvije godine pitali su me bih li došao na gostovanje u Rosenheim i koji bih orkestar preporučio i ja sam se sjetio da pozovem Simfonijski orkestar HRT-a. Tako je nastao cijeli projekt“, otkrio je maestro Marković.


Publici u Rosenheimu predstavili su se istim programom kao i u Zagrebu: Divertimentom za gudače kojim odaju počast Borisu Papandopulu u povodu 30. obljetnice njegove smrti, te dvama bezvremenskim remek-djelima Petra Iljiča Čajkovskog.


Maestro Marković, odnedavno šef-dirigent Vojvođanskog simfonijskog orkestra, ranije se ove godine susreo s članovima Simfonijskog orkestra HRT-a na studijskom snimanju Divertimenta za gudače Borisa Papandopula – djela koje je praizvedeno 1954. godine i koje je skladatelj posvetio Komornom orkestru Radio-Zagreba. Stoga je ovo bila lijepa prigoda da se i međunarodnoj javnosti otkrije to dinamično i energično djelo uz 30. godišnjicu smrti našega velikana 20. stoljeća.


Ostatak programa bio je posvećen Petru Iljiču Čajkovskom. Njegove Varijacije na rokoko temu za violončelo i orkestar donijele su i povratak violončelista Lászlóa Fenyöa uz Simfonijski orkestar HRT-a nakon osam godina.


Naposljetku, Šesta simfonija, Patetična, Petra Iljiča Čajkovskog bila je svojevrsna kulminacija programa. Od gudača u Papandopulu, preko mocartovskh i hajdnovskih uzora u Rokoko varijacijama, program je vodio do raskošne i ekspresijom intenzivne, mnogima još uvijek i zagonetne, Šeste simfonije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!