13:43 / 16.04.2019.

Autor: M.Š./HRT

Monika Leskovar gošća Simfonijskog orkestra HRT-a

Monika Leskovar na probi sa Simfonijskim orkestrom HRT-a u studiju Bajsić

Monika Leskovar na probi sa Simfonijskim orkestrom HRT-a u studiju Bajsić

Foto: - / HRT

Ovog četvrtka u Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestra HRT-a gostuje violončelistica Monika Leskovar. Orkestrom ravna šef dirigent Enrico Dindo, dugogodišnji kolega naše glazbenice.
Ovog četvrtka u Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) gostuje cijenjena hrvatska violončelistica Monika Leskovar. Orkestrom ravna šef dirigent Enrico Dindo, dugogodišnji kolega naše glazbenice.

Monika Leskovar skrenula je na sebe pozornost javnosti 1995. kada je s nepunih 13 postala najmlađom pobjednicom Međunarodnog natjecanja Čajkovski  u Japanu. Najprije polaznica Glazbenog učilišta Elly Bašić u Zagrebu kod prof. Dobrile Berković Magdalenić, zatim učenica Valtera Dešpalja, diplomirala je i završila poslijediplomski studij na Glazbenoj akademiji Hanns Eisler u Berlinu u razredu prof. Davida Geringasa, gdje je 2006. preuzela mjesto njegova asistenta. Usavršavala se na majstorskim tečajevima Mstislava Rostropoviča i Bernarda Greenhousea. Pobjednica je mnogih međunarodnih natjecanja kao sto su ARD u Münchenu (2001.), Mstislav Rostropovič u Parizu, Roberto Caruana u Milanu (1999.) te Adam na Novom Zelandu (2003.). Bila je prva hrvatska predstavnica Eurovizijskog natjecanja za mlade glazbenike koja je ušla u finale, nastupivši u Beču 1998. U sezoni 2010./2011. djelovala je kao prva violončelistica Münchenske filharmonije.

Od prvog susreta na natjecanju Mstislav Rostropovič u Parizu 1997., na kojem je Enrico Dindo, kako kaže Leskovar, briljirao te osvojio prvu nagradu, a ona treću, glazbeni putovi ovo dvoje vrhunskih violončelista stalno se isprepliću. Od 2012. Monika je profesorica na Konzervatoriju Talijanske Švicarske u Luganu na kojem je jedan od predavača i maestro Dindo. Najnovija suradnje zagrebačkoj publici, kao i slušateljima i gledateljima HRT-a, donosi hrvatsku glazbu pisanu baš za njihov instrument. Na programu Majstorskog ciklusa  djela su dvaju suvremenika, velikana hrvatske glazbe prošloga stoljeća: Elegija i humoreska, za violončelo i gudače Rudolfa Matza te 1. koncert za violončelo, gudače i udaraljke Brune Bjelinskog, od čijeg se rođenja uskoro navršava 110 godina.

Od 2017. Monika Leskovar je docentica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Svira na violončelu napuljskog majstora Vincenza Postiglionea iz godine 1884., koje je dobila na upotrebu od grada Zagreba i Zagrebačke filharmonije.

Kako teku probe i tonsko snimanje hrvatskih violončelističkih djela te što i koga očekuje u svom životu otkrila je u emisiji Kod nas doma

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!