Otišao je Petar Bergamo (1930. - 2022.)

05.09.2022.

11:31

Autor: HRT

Petar Bergamo

Petar Bergamo

Foto: Damil Kalogjera / Damil Kalogjera

Otišao je skladatelj Petar Bergamo (27. veljače 1930. – 4. rujna 2022. ), uvijek drag i dragocjen gost koncertnih programa i događanja Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a, s kojim je svaka suradnja bila iznimno, duboko proživljeno iskustvo.

Upravo u ovoj sezoni, 29. studenoga, Zbor HRT-a pod vodstvom Tomislava Fačinija u ciklusu Sfumato izvodi njegovu briljantnu zbirku madrigala Spiriti eccellenti, nastalu između 1993. i 1999., koja po mnogočemu odražava skladateljev ljudski, duhovni i umjetnički svjetonazor. Nažalost, ovaj put neće biti s nama kako bi dobrodošlim uputama i savjetima usmjerio izvedbu, kao što je to činio primjerice pretprošle godine za izvedbe zbirke na Osorskim glazbenim večerima i Večerima u sv. Donatu u Zadru, ili pak sada već davne 2013. na Glazbenoj tribini u Opatiji. 


"Za dva mjeseca izvodimo i snimamo madrigale Spiriti eccellenti Petra Bergama. Posljednji put kad sam se s njime čuo telefonom razgovarali smo sat vremena, upravo komentirajući snimku tog djela iz Osora. Puno je govorio o zvuku. Još više o smislu onoga što se izvodi. Često bi ponovio, onako poluapologetski - o čemu god govorimo, o sebi govorimo... Kao i mnogi skladatelji, teško se odvajao od svog djela, da ga pusti da živi neovisno. Dogovorili smo za jesen više pjevačica i 'greziju' sordinu.. No, i ovako je skladba očarala sve koji su je čuli, na svakom koncertu. To je dijete spremno za samostalni život, odavno. Iz nevelikog ali pomnog opusa svoga autora, ostalim opusima s ovog terroirea izdvaja se rafiniranošću, jezikom koji ne postavlja pitanja konvencije ili suvremenosti, dubinskog poznavanja čovjeka i svjesnog ograničenja na lokalno - jer tko bi izvan ovih prostora pogodio izraz, dubinu, boju, kontekst, čak i jezik? Radije manje, ali kako treba, čini mi se. Hvala na ovome daru, maestro. Nastojat ćemo pjevati smisao. A smisao ovog djela je ljubav, i ona bolna, slatkogorka čežnja za neprolaznošću od koje je istkana umjetnost." (Tomislav Fačini)


Jednako obogaćujuća bilo je i njegova prisutnost na koncertu Simfonijskog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Ive Lipanovića 27. veljače 2020. godine. Povod je bio skladateljev 90. rođendan, te je tom prigodom izvedena njegova Prva simfonija, nastala 1961., no javnosti predstavljena 1986. „Mala po dimenzijama, velika po zahtjevima, kako kompozicijskim tako i interpretativnim. Klasična po formi, neoklasična po izrazu. Četiri stavka: prvi brzi – sonatni, drugi spori – velika trodjelna pjesma, treći plesni – scherzo, četvrti zaključni - rondo sa tri teme; četiri kontrastne igre svjetlosti i sjenke. I, imam hrabrosti to izreći: radost muziciranja' – skladateljeve su riječi zapisane na partituri djela. Tada je Simfonijski orkestar HRT-a i studijski snimio Simfoniju, kao što je prethodnih godina snimio i skladbe Navigare necesse est (2009.), Musica concertante (2010.)…


Svoj životni i radni prostor Petar Bergamo gradio je u nekoliko sredina: u Splitu (1930.-51.) gdje ga je prvi učitelj kompozicije Josip Hatze podučio „poimanju linearnoga“; u Beogradu (1951.-72.) gdje je diplomirao na Muzičkoj akademiji 1960., a 1963. magistrirao kompoziciju u razredu Stanojla Rajičića te potom radio na Odsjeku za kompoziciju i instrumentaciju; u Beču (1972.-83.) gdje je bio urednik glazbene redakcije nakladničke kuće Universal Edition te u Zagrebu gdje je od 1983. živio kao slobodni umjetnik i gdje je na Muzičkoj akademiji predavao predmet Fenomenologija glazbenih struktura (1996. – 2000.). Predavao je i na splitskoj Umjetničkoj akademiji Osnove kompozicije (1998. – 2002.) te se uvijek vraćao životu uz more, ističući i sam kao svoje duhovno ishodište mediteranski prostor. To je itekako čujno u njegovu opusu u kojemu nalazimo simfonijska, komorna, solistička, vokalno-instrumentalna i glazbeno-scenska djela te glazbu za film i za djecu.


Prigodom priprema za njegov spomenuti rođendanski koncert 2020. godine, o svojemu je stvaralaštvu rekao: „Svi smo mi zarobljenici svog genoma, svoga genetskog koda. Bili toga svjesni ili ne - prostor je sudbina. Istina, zaluđen sam morem. Kad sam na kopnu, kao da mi je tijelo odvojeno od duše – i to je sva priča“. Nama i dalje ostaje dekodiranje te priče. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!