Ovacije na koncertnoj izvedbi opere "Nikola Šubić Zrinjski" Ivana pl. Zajca

17:10 / 29.11.2017.

Autor: HRT

Foto: Jasenko Rasol

Foto: Jasenko Rasol

Foto: - / -

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Ive Lipanovića, uz niz sjajnih solista, prvi su put, nakon praizvedbe 1876., javnosti predstavili originalnu verziju opere "Nikola Šubić Zrinjski" Ivana pl. Zajca te zaslužili dugotrajne ovacije publike.

Četvrtak, 25. siječnja 2018. u 19:30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a
Ivo Lipanović, dirigent

Nikola Šubić Zrinjski             Ljubomir Puškarić, bariton
Eva, njegova žena                Kristina Kolar, sopran
Jelena, njihova kći                Valentina Fijačko Kobić, sopran
Gašpar Alapić                       Ozren Bilušić, bas bariton
Lovro Juranić                        Domagoj Dorotić, tenor
Vuk Paprutović                      Mario Bokun, tenor
Sulejman Veliki                      Ivica Čikeš, bas
Mehmed Sokolović                Stjepan Franetović, tenor
Mustafa                                 Siniša Galović, tenor
Ali Portuk                               Miroslav Živković, bariton
Ibrahim Beglerbeg                 Vjekoslav Hudeček, bas
Levi, Sulejmanov liječnik        Leon Košavić, bariton
Timoleon                                Davor Radić, bariton


Ivan pl. Zajc: Nikola Šubić Zrinjski, opera (koncertna izvedba)

Nakon niza probi i termina u kojima je opera Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca studijski snimljena te će biti objavljena na CD-u kao prvo suvremeno izdanje te najpopularnije i najizvođenije hrvatske opere, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a  uz niz vrsnih solista pod vodstvom maestra Ive Lipanovića, okrunili su svoj trud koncertnom, i to integralnom, izvedbom opere. Ovacije i oduševljenje publike na kraju gotovo trosatne izvedbe u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog posvjedočili su o uloženom trudu svih protagonista te o značaju i posebnosti Zrinjskoga u hrvatskoj glazbi.

"Kad god dirigiram ovu operu naravno da postoji jedan domoljubni naboj, tekst je takav da vas mora ponijeti. Mi znamo generalno podcjenjivati neke naše ljude, ali Zajc je bio genijalac, slično kao i Jakov Gotovac s druge strane. Te dvije opere, Zrinjski i Ero s onoga svijeta, to je ogromno bogatstvo koje Hrvatska ima. Iznimno sam sretan svaki put kad je dirigiram, pogotovo kad je to s ovakvim ansamblima kao što su Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a. Bez obzira što je orkestar gore, što nema scenografije, izvedba ove opere poseban je događaj“, potvrdio je maestro Lipanović koji je Zrinjskim, u svojoj dugogodišnjoj karijeri, ravnao više od 50 puta.

Za ovu prigodu okupljen je svojevrsni solistički dream team – niz solista, mahom prvaka i solista nacionalnih opernih kuća, afirmiranih i na prestižnim inozemnim pozornicama: bariton Ljubomir Puškarić kao Zrinjski, sopranistica Kristina Kolar kao njegova žena Eva, sopranistica Valentina Fijačko Kobić kao njihova kći Jelena, bas Ivica Čikeš kao Sulejman, tenor Domagoj Dorotić kao Jelenin zaručnik Juranić, tenor Stjepan Franetović kao Mehmed Sokolović, bariton Leon Košavić kao Sulejmanov liječnik Levi, bas bariton Ozren Bilušić kao Gašpar Alapić te bariton Davor Radić kao Timoleon.  

Povijesna opera o posljednjim danima hrvatskog bana Nikole Šubića Zrinjskog i njegovoj junačkoj pogibiji u obrani utvrde Siget od Turaka, od praizvedbe 1876. u Hrvatskom narodnom kazalištu nije izgubila na svježini i aktualnosti, no tijekom vremena u partituru su unošene brojne promjene, rezultat čega je, slično kao i u slučaju opere Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskog, da nam je danas njezin izvorni oblik nepoznat. Rukovoditeljica Radne jedinice Glazba HRT-a, Ivana Kocelj, naglasila je važnost upoznavanja javnosti s originalnom verzijom:

„Čini se nezamislivim, no činjenica je da mi danas ne poznamo u cjelovitom i izvornom izdanju neka od najvažnijih djela nacionalnog opernog stvaralaštva .Taj je propust Hrvatska radiotelevizija počela nadoknađivati koncertnom izvedbom i studijskom snimkom objavljenom na nosaču zvuka 2016. godine naše prve nacionalne opere Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskog u verziji koja se čula na praizvedbi. Niz opernih naslova iz čijih su partitura uklonjeni svi slojevi naknadnih intervencija, seriju koju bismo filmskim jezikom nazvali director's cut, nastavljamo sa Zajčevim Zrinjskim. Za poduhvat koji ima veliku povijesnu težinu, jer se radi prvi put u 140 godina, odabrali smo najbolje izvođačke snage koje Hrvatska danas ima na raspolaganju. Izvedba u kojoj nije bilo slabe karike ni rutine popraćena je pljeskom publike tijekom cijele posljednje slike koji je potrajao još dugo nakon što je odjeknuo zadnji ton opere. Vjerujemo da će jednakim oduševljenjem biti popraćen i album koji će još ove godine biti objavljen u izdanju HRT-a uz potporu Ministarstva kulture.“

Snimka sinoćnje izvedbe uvrštena je i u prestižnu opernu sezonu Europske radijske unije te će se u svibnju emitirati za zemlje članice EBU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!