Realiziran veliki projekt posvećen hrvatskoj filmskoj glazbi

14:37 / 23.12.2021.

Autor: HRT

Simfonijski orkestar HRT-a

Simfonijski orkestar HRT-a

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Zagreb, 23. prosinca 2021. - Hrvatska filmska glazba veliki je istraživački projekt Hrvatske radiotelevizije s ciljem rekonstruiranja i revitaliziranja naše filmske glazbe čije je finale – koncert Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Aleksandra Markovića – upriličeno sinoć kao televizijsko snimanje u Studiju Anton Marti na HRT-u. Idejni začetnici i autori koncepta - rukovoditeljica Radne jedinice Glazba HRT-a Ivana Kocelj, filmski stručnjak Dean Šoša i muzikologinja Irena Paulus – pokrenuli su i realizirali projekt koji se, osim na hrvatsku filmsku, usredotočio i na glazbu nastalu za televizijske serije, crtane filmove i videoigre. 

„Prošle godine na livadi ispred HRT-a, nakon sjajnog koncerta Simfonijskog orkestra HRT-a koji je izvodio stranu filmsku glazbu, krenula je priča o tome kako bi bilo super da naš orkestar jednom zasvira našu filmsku glazbu“, otkrio je početke projekta Dean Šoša, pojasnivši i koncepciju koncerta:


„Koncert je koncipiran kao nekronološka šetnja boljom stranom hrvatske filmske i glazbene povijesti, šetnja koja vas vodi od prvog cjelovečernjeg igranog filma Lisinski od recentne igrice Serious Sam, obuhvaćajući pritom i klasično razdoblje hrvatskog filma i modernizam i Zagrebačku školu crtanog filma i zlatno doba televizijskih serija - sve što nam je stalo u manje od sat i pol vremena. Riječ je o koncertu koji bi trebao biti zanimljiv i aktualan zauvijek i koji bi mogao dugoročno upoznavati publiku s hrvatskim filmom i glazbom na bezbrojnim filmskim festivalima i nekim budućim tjednima hrvatskog filma u inozemstvu.“


Projekt je udružio radove najvećih hrvatskih skladatelja klasične glazbe i mlađih generacija autora i aranžera, muzikološka istraživanja, snimanje i koncertnu izvedbu odabrane glazbe. Velika većina te glazbe postoji na filmskim vrpcama, ali ne i kao samostalna glazba, pa su neke od partitura nastale su upravo za ovu prigodu i bile prvi put koncertno izvedene.


Stručna suradnica na projektu bila je muzikologinja Irena Paulus, najzaslužnija za pronalazak pojedinih partitura:


„Kao netko tko se baš bavi hrvatskom filmskom glazbom i filmskom glazbom općenito bila sam stručni suradnik na projektu. Najveći problem bio je što, kad se jednom stavi na papir što će se svirati, vidite da velikog dijela tih nota nema. Ja sam za dio partitura znala gdje se nalaze, a za jedan dio je trebalo tražiti note, nešto u Hrvatskom državnom arhivu, nešto u Hrvatskom glazbenom zavodu, a nešto je bilo u Hrvatskom filmskom savezu. Primjerice, za Klobučarevu Brezu nažalost nigdje nismo uspjeli naći jednu stranicu partiture, i na kraju se to moralo rekonstruirati po sluhu, što znači da su i sami aranžeri bili više od aranžera. Sudjelovala sam i u traženju filmskih isječaka, pri čemu je trebalo biti oprezan zbog autorskih prava, a i u slaganju samog programa, redoslijedu točaka…“


Program koncerta prati povijest hrvatskog igranog filma, od filma Lisinski, preko klasika poput Koncerta, Breze, Samo ljudi, Glembajevi… do novijih, glazbeno zanimljivih filmova kao što je Neka ostane među nama. Čula se i glazba za seriju Gruntovčani, kao i za naš jedini film nagrađen Oscarom, animirani film Surogat, te za animirane serijale Profesor Baltazar i video-igru Serious Sam. Arsen Dedić, Alfi Kabiljo, Bruno Bjelinski, Igor Kuljerić, Boris Papandopulo, Silvije Bombardelli, Anđelko Kobučar, Bojan Adamič, Tomica Simović, Živan Cvitković, Damjan Mravunac, Alan Bjelinski pisali su filmsku i televizijsku glazbu, a neke od njihovih partitura obradili su i/ili rekonstruirali za ovu prigodu skladatelji Daniel Legin, Mato Brekalo i Frano Đurović. Posebnu dimenziju događaju dala je nazočnost nasljednika pojedinih skladatelja, odnosno samih autora i/ili aranžera, među kojima je bio i Alfi Kabiljo, koji je, uz ostalo, naglasio važnost orkestralne izvedbe filmske glazbe:


„Konačno je došlo vrijeme da se tako nešto prezentira, jer je hrvatska filmska industrija da tako kažem, uz televizijske serije i filmove, imala dobre skladatelje koji su dobro popratili radnju. Najveći skladatelji tzv. ozbiljne glazbe su pisali tu glazbu 50-ih i 60-ih godina prošloga stoljeća, onda je došla srednja generacija koja je bila neusporedivo bolja i, kako se moglo čuti, ima izvanrednih partitura, od Arsena Dedića do današnjih mladih autora, koji doduše najviše koriste sintesajzer, jer su financijska sredstva ograničena. Praktički rijetko tko snima sa simfonijskim orkestrom. Ja sam osobno jako sretan što imam priliku raditi sa simfonijskim orkestrom; mladi ljudi teško mogu doći do toga. Ovo je bila rijetka prilika da mladi ljudi, autori, čuju svoju glazbu u izvedbi simfonijskog orkestra. Uvjeren sam da će zaslužni za ovaj projekt nastaviti s ovakvim koncertima, jer mislim da hrvatski skladatelji to zaslužuju.“


Kao rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a u sklopu koje djeluje Simfonijski orkestar HRT-a, Ivana Kocelj također je istaknula važnost dobre prezentacije odabrane glazbe:


„Realizacija projekta je zahtijevala popriličan angažman u smislu uređenja pravnog aspekta korištenja autorske glazbe i pažljiv odabir aranžera kojima će se povjeriti osjetljiv posao prijevoda glazbe izvorno u funkciji filma, u samosvojne koncertne brojeve. No, sav kreativni i produkcijski trud uložen u pripremu pao bi u vodu da sama izvedba nije bila na tako visokom nivou. Zahvaljujući maestru Aleksandru Markoviću i glazbenicima Simfonijskog orkestra HRT-a filmske su partiture zazvučale kao uvjerljiva i moćna simfonijska glazba puna emocija i elaboriranih glazbenih ideja. Definitivno su potvrdili i dali dodatni poticaj da projekt, osim kao radijski i televizijski programski sadržaj, nastavi svoj život u vidu javnih izvedbi pred masovnijom publikom, objave nosača zvuka, a možda i prezentacije u inozemstvu.


Za realizaciju televizijskog snimanja zaslužni su urednica Snježana Nožinić, producenti Jurica Bošković i Petar Krešimir Peras, redateljica Vesna Fijačko Fodor te voditelj Mirko Fodor. Snimku očekujemo na HTV-u početkom sljedeće godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!