Simfonijski orkestar HRT-a uveličao otvaranje Glazbenih večeri u sv. Donatu

12:35 / 07.07.2021.

Autor: HRT

Glazbene večeri u sv. Donatu

Glazbene večeri u sv. Donatu

Foto: Marko Dimić / Pixsell

Simfonijski orkestar HRT-a, uz solista, pijanista Lovru Marušića, a pod ravnanjem maestra Ivana Huta, u utorak, 6. srpnja, uveličao je svečano otvaranje 61. Glazbenih večeri u sv. Donatu.


Svečanost je upriličena na drevnom zadarskom Forumu, pred brojnom publikom, s crkvom sv. Donata u pozadini. Koncertnom dijelu programa prethodili su svečani pozdravni govori i himna Lijepa naša, a slijedili su: Danse macabre Camillea Saint-Saënsa, Treći koncert za klavir i orkestar Borisa Papandopula te simfonijska pjesma Preludiji Franza Liszta.


Djela su izabrana kako bi se obilježile obljetnice smrti skladatelja. Camille Saint-Säens preminuo je prije sto godina, a njegov Danse macabre koliko je mračna toliko je i duhovita skladba s istaknutom dionicom solo violine koju je tumačila koncertna majstorica Simfoničara – Mirjam Pustički Kunjko.


Od smrti autora jednog od najuzbudljivijih opusa hrvatske glazbene baštine - Borisa Papandopula – prošlo je trideset godina te se u njegovu čast izveo Treći koncert za klavir i orkestar, djelo nastalo 1959. i praizvedeno dvije godine poslije na prvom Muzičkom biennalu Zagreb. Iako se rijetko izvodi, riječ je o remek djelu hrvatske koncertantne literature s majstorski ukomponiranim elementima jazza, bluesa, raznolikih utjecaja poput onih Ravela, Stravinskog, Rahmanjinova... Raskoš partiture sjajno je, kao solist, dočarao mladi pijanist Lovre Marušić, rodom iz Omiša, školovan u Moskvi, Zagrebu i Weimaru, dobitnik brojnih nagrada na uglednim pijanističkim natjecanjima i zaposlen kao asistent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Upravo poslije Zadra sprema se na put u Cleveland gdje je finalist tamošnjeg prestižnog natjecanja.


Maestro Ivan Hut, školovan u Rotterdamu, iza sebe ima značajne projekte i u Hrvatskoj i u inozemstvu, te sve više surađuje sa Simfonijskim orkestrom HRT-a. Za kraj programa predvodio je izvedbu simfonijske pjesme Preludiji Franza Liszta čija se estetika skladno uklopila u izabrani program i svečano ozračje festivalskog početka.


Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija i Trećem programu Hrvatske televizije. Snimke su dostupne na platformi HRTi 72 sata nakon emitiranja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!