Udruženi virtuozi u Majstorskom ciklusu

20.01.2020.

11:19

Autor: HRT

default error photo
23. siječnja u KD V. Lisinskog održat će se prvi ovogodišnji koncert iz Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a. U goste stiže briljantni virtuoz violine Roman Simović, a orkestrom ravna Ivan Repušić.
U četvrtak, 23. siječnja, u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održat će se prvi ovogodišnji koncert iz Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT).

U goste Simfoničarima HRT-a stiže briljantni virtuoz violine s urođenom muzikalnošću i neograničenom imaginacijom, Roman Simović uz najuspješnijega hrvatskoga dirigenta nove generacije danas u svijetu, maestra Ivana Repušića. Glazbenici sa stalnim angažmanima na mjestu koncert-majstora Londonskoga simfonijskog orkestra, odnosno šefa dirigenta Radijskog orkestra iz Münchena, udružuju snage na koncertu u Zagrebu.


                                                            Ivan Repušić na probi u studiju Bajsić

Ivan Repušić, šef dirigent Minhenskoga radijskog orkestra, prvi stalni gostujući dirigent Njemačke opere u Berlinu, donedavni generalni glazbeni direktor Državne opere u Hannoveru, uoči koncerta gostovao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Maestro Repušić do danas je ostvario niz uspješnih opernih izvedbi, ravnao je nizom koncertnih produkcija opera i orkestralnih djela. U suradnji s vodećim svjetskim solistima, Minhenskim radijskim orkestrom i Zborom Bavarskoga radija snimio je nekoliko nosača zvuka u izdanju vodećih nakladničkih kuća (BR - Klassik, Warner Classics i CPO), ravnao je brojnim uglednim orkestrima u Europi i u svijetu i teško mu je izdvojiti neku posebnu suradnju, no ipak kao jedan od najemotivnijih trenutaka svoje karijere izdvaja izvedbu opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca u Prinzregententheateru u Münchenu (u svibnju 2019.) na kojoj su uz Radijski orkestar iz Münchena nastupili Zbor Hrvatske radiotelevizije te vrhunski hrvatski solisti. To je bio jedan emotivan trenutak jer smo izvodili hrvatsku operu u Münchenu i zato što smo snimali CD, ističe maestro. 

Uz brojne dirigentske obveze posvećen je i pedagoškom radu na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, a na pitanje kako sve to stiže, odgovara da ima dobru ženu. Rođeni Zadranin, živio je s obitelji u Splitu, u vrijeme dok je tamo bio dirigent Opere HNK Split, zatim direktor splitske Opere i ravnatelj  glazbenog programa Splitskog ljeta. Nakon Splita šest godina živjeli su u Berlinu i Hanoveru, a prije dvije godine odlučili su se za povratka u Split – vratiti se obitelji, suncu, moru, ribi… i kako kaže, nisu pogriješili.


                                                                                 Roman Simović

O programu kojeg izvodi u Majstorskom ciklusu kaže: Radi se o jednom prekrasnom programu, vrlo zahtjevnom za svaku sekciju – od dirigenta, solista, puhačke sekcije, gudačke sekcije… Skladbe Richarda Straussa, Sergeja Prokofjeva i Mauricea Ravela su jedan vrlo dinamičan, težak, zahtjevan i prekrasan program. To su majstori orkestracije, a imamo i sjajnog solistu – Romana Simovića s kojim smo već izveli 'Drugi' Prokofjevljev koncert (2016. op. a.), a sada izvodimo 'Prvi' violinski koncert. Posebnost je i ta što će u drugom djelu solist Simović nastupiti kao koncert majstor Simfonijskog orkestra HRT-a u čuvenoj simfonijskoj pjesmu 'Život junaka' Richarda Straussa u kojem prva violina ima solističku dominantnu ulogu – gotovo devet minuta kadence i na kraju isto tako ima prekrasne momente. Posebna je čast imati priliku ugostiti takvog jednog vrhunskog umjetnika

Svi koji ne mogu, u četvrtak, doći u Lisinski, koncert mogu pratiti u izravnom radijskom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!