14:05 / 25.02.2020.

Autor: A.V./HRT

Uz 90. rođendan Petra Bergama i izvedbu Prve simfonije u Majstorskom ciklusu

Petar Bergamo u studiju Bajsić HRT-a

Petar Bergamo u studiju Bajsić HRT-a

Foto: - / HRT

Skladatelj Petar Bergamo u četvrtak, 27. veljače 2020. godine navršava 90. godina, i upravo će na taj dan i tim povodom Simfonijski orkestar HRT-a svirati njegovu Prvu simfoniju.
Skladatelj Petar Bergamo u četvrtak, 27. veljače 2020. godine navršava 90 godina, i upravo će na taj dan i tim povodom Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) svirati njegovu Prvu simfoniju. 

Prva simfonija
nastala je 1961. godine, no prvi put je predstavljena javnosti 1986. godine u tumačenju tadašnjih Zagrebačkih simfoničara RTZ-a i maestra Vladimira Kranjčevića kojemu je i posvećena. Godine 2011. objavljena je i partitura djela, koje je skladatelj u međuvremenu retuširao. Godinu dana prije, u povodu skladateljeve 80. životne obljetnice, izdavač Cantus objavio je i njegov prvi dvostruki autorski nosač zvuka, na kojemu je izvedbama triju djela, Prve i Druge simfonije te simfonijske poeme Navigare necesse est, sudjelovao Simfonijski orkestar HRT-a.


                                                Ivo Lipanović, u pozadini Petar Bergamo, na probi u studiju Bajsić HRT-a

Za izbor Prve simfonije u Majstorskom ciklusu  zaslužan je maestro Ivo Lipanović koji će na istome programu predvoditi i izvedbe ARP Koncerta za alt saksofon i orkestar Gordana Tudora te Pete simfonije Petra Iljiča Čajkovskog.

Upravo tu, novu verziju Prve simfonije, Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Ive Lipanovića će i studijski snimiti.


                                                          Partitura Prve simfonije  u rukama autora

'Mala po dimenzijama, velika po zahtjevima, kako kompozicijskim tako i interpretativnim. Klasična po formi, neoklasična po izrazu. Četiri stavka:  prvi brzi – sonatni, drugi spori – velika trodjelna pjesma, treći plesni – scherzo, četvrti zaključni -  rondo sa tri teme; četiri kontrastne igre svjetlosti i sjenke. I, imam hrabrosti to izreći: radost muziciranja' – skladateljeve su riječi zapisane na partituri Prve simfonije u izdanju Cantusa i HDS-a.

Bergamov opus u kojem nalazimo  simfonijska, komorna, solistička, vokalno-instrumentalna i glazbeno-scenska djela, najčešće se stavlja pod zajednički nazivnik mediteranskog ishodišta što je itekako čujno u njegovoj glazbi. O toj, njemu bliskoj temi, s njim bi se moglo dugo razgovarati, ali evo samo nekoliko njegovih natuknica:

 - Svi smo mi zarobljenici svog genoma, svoga genetskog koda. Bili toga svjesni ili ne - prostor je sudbina. Istina, zaluđen sam morem. Kad sam na kopnu, kao da mi je tijelo odvojeno od duše – i to je sva priča - otkrio nam je skladatelj uoči koncerta, tijekom proba u Studiju Bajsić na HRT-u.


                                        Simfonijski orkestar HRT-a i maestro Lipanović u studiju Bjasić

Maestro Lipanović i Gordan Tudor gostovali su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska  te najavili koncert kojim će se publici u dvorani Vatroslava Lisinskog predstaviti doajen hrvatske glazbe Petar Bergamo, svima znan, kao barba Pere te nova snaga hrvatskog glazbenog stvaralaštva.

Gordan Tudor, kako za sebe kaže 'glazbenik opće prakse', jedan je od vodećih glazbenika svoje generacije, aktivan kao solist, skladatelj, komorni glazbenik i pedagog, višestruki pobjednik državnih i međunarodnih natjecanja saksofonista i skladatelja te dobitnik najviših umjetničkih i diskografskih nagrada.

U Majstorskom ciklusu na programu je njegova skladba ARP koncert za saksofon i orkestar, nastala na inicijativu maestra Lipanovića te praizvedenog 1. ožujka prošle godine u Splitu uz Orkestar HNK-a Split. Bit će to druga izvedba koncerta. Obje pod ravnanjem maestra Lipanovića te Gordana Tudora kao soliste, te će kao i Bergamova Prva simfonija biti snimljen za bogatu audio arhivu HRT-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!