Koncert hrvatske filmske glazbe - snimanje

15:58 / 10.12.2021.

Autor: HRT

Simfonijski orkestar HRT-a u Studiju Anton Marti, proba

Simfonijski orkestar HRT-a u Studiju Anton Marti, proba

Foto: promo / promo

Srijeda, 22. prosinca 2021. u 19 sati

Studio Anton Marti, HRT


Simfonijski orkestar HRT-a

Aleksandar Marković


David Chappell, orkestracija Matko Brekalo: Starlight


Arsen Dedić: Glembajevi


Alan Bjelinski / Alfi Kabiljo: Neka ostane među nama


Igor Kuljerić: Kontesa Dora


Boris Papandopulo - obr. Frano Đurović: Lisinski


Bruno Bjelinski - obr. Alan Bjelinski: Plavi devet


Silvije Bombardelli - obr. Frano Đurović: Koncert


Anđelko Klobučar - obr. Danijel Legin: Breza


Živan Cvitković - obr. Danijel Legin: Gruntovčani

Sudjeluje: Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO u sastavu Ladarica, zborovođa: Bojan Pogrmilović


Bojan Adamič - obr. Frano Đurović: Ne okreći se sine


Alfi Kabiljo: Seljačka buna


Bojan Adamič - obr. Frano Đurović: Samo ljudi


Tomica Simović - obr. Frano Đurović: Surogat


Tomica Simović - obr. Frano Đurović: Baltazar


Arsen Dedić: Donator


Damjan Mravunac - obr. Danijel Legin: Serious Sam 4: Vatican


Alfi Kabiljo: Sky Bandits


Damjan Mravunac - obr. Danijel Legin: Serious Sam 4: Boss Fight


Multimedijski projekt Hrvatske radiotelevizije, usmjeren na očuvanje hrvatske glazbene i filmske baštine, koji je u srpnju trebao biti predstavljen na Sunčanoj strani Prisavlja, pa je odgođen zbog kiše, ugledat će svjetlo u Studiju Anton Marti. Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Aleksandra Markovića povest će nas u glazbenu šetnju kroz povijest hrvatskoga filma. Projekt se snima za HTV.


Znamo da je glazba neodvojiva od filma i film od glazbe, a u hrvatskoj kinematografiji, ove dvije umjetnosti kao da su još povezanije. Nimalo slučajno, prvi hrvatski cjelovečernji igrani film, Lisinski, biografija je skladatelja Vatroslava Lisinskog, a jedan od najboljih hrvatskih filmova zove se Koncert.


Glazbu za hrvatski film skladali su i najveći klasični skladatelji poput Borisa Papandopula i najpopularniji poput Arsena Dedića. Povijest hrvatskog filma ujedno je i povijest hrvatske glazbe. Koncert hrvatske filmske glazbe donosi nam tu povijest, pa će Simfonijski orkestar HRT-a izvoditi partiture iz nekih od najvažnijih hrvatskih filmova uz filmske isječke i arhivske materijale na video zidu.


Riječ je o istraživačkom projektu u kojem su se notni zapisi tražili i izvlačili iz arhiva institucija poput Hrvatskog glazbenog zavoda i Hrvatskog državnog arhiva, te obiteljskih ostavština, a u nekim slučajevima rekonstruirali na temelju zapisa filmova. Većina skladbi s programa moći će se čuti prvi put u koncertnoj izvedbi.


Program koncerta prati povijest hrvatskog igranog filma, od filma Lisinski, preko klasika poput Koncerta, Breze, Samo ljudi, Glembajevi… do novijih, glazbeno zanimljivih filmova kao što je Neka ostane među nama. Biti će tu i glazba skladana za seriju Gruntovčani, kao i za naš jedini film nagrađen Oscarom, animirani film Surogat, te za animirane serijale Profesor Baltazar i video-igre Serious Sam.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!