Bariton Miroslav Živković obilježio 40 godina suradnje s Tamburaškim orkestrom HRT-a

29.02.2016.

12:34

Autor: HRT

default error photo
Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold, ugostili su baritona Miroslava Živkovića i njegove goste: Veru Svobodu, Barbaru Othman, Đurđicu Pleše Vujicu te Vokalni ansambl Angeluš.
Nedjelja, 28. veljače u 20 sati
Studio Zvonimir Bajsić, HRT

Miroslav Živković, bariton

Tamburaški orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent

Gosti:
Vera Svoboda, vokal
Barbara Othman, sopran
Đurđica Pleše Vujica, vokal
Vokalni ansambl Angeluši
Antun i Leopold Stašić, violine

Ljiljana Vinković, voditeljica

U ciklusu U ozračju tambure, Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold, ugostili su baritona Miroslava Živkovića i njegove goste: Veru Svobodu, Barbaru Othman, Đurđicu Pleše Vujicu te Vokalni ansambl Angeluš. Povod je četrdeset godina suradnje Miroslava Živkovića s Tamburaškim orkestrom HRT-a, a istu obljetnicu cijenjeni bariton proslavio je nedavno i sa svojim matičnim ansamblom – Zborom HRT-a u kojem djeluje kao solist.

Tijekom četiri desetljeća karijere, Miroslav Živković, i kao član i kao solist Zbora, te na samostalnim koncertima, stekao je reputaciju vrsnog interpreta klasičnog vokalnog te tradicijskog i popularnog repertoara. Za ovaj je koncert odabrao neke od najljepših tamburaških i starogradskih, tradicijskih i umjetničkih pjesama koje su obilježile njegovu karijeru, i koje je izvodio mahom na festivalima tradicijske i popularne glazbe, surađujući s glazbenicima različitih žanrovskih opredjeljenja.

Stavi svjetiljku u prozor, Piši mi mati, Suza za zagorske brege, Predivo je prela, U duši s tobom, Naj cveta naš zagorski kraj, Imam dragu, plete kose žute, Milovo sam garave i plave, I kad umrem pjevat će Slavonija, Ne jurite konji… nizale su se skladbe autora i obrađivača kao što su Vilibald Čaklec, Drago Britvić, Božo i Zlatko Potočnik, Vatroslav Lisinski, Nikica Kalogjera, Siniša Leopold, Julije Njikoš, Ivo Tijardović… Toplim i zvučnim baritonom, Miroslav Živković sugestivno ih je interpretirao, uz podršku biranih gostiju i prijatelja: Đurđice Pleše Vujice u Cvjetje moje i Moro, Moro, Morice, Barbare Othman u Pušleku domovine i tradicijskoj iz Čilea Dona Javiera Carrera, Vokalnog ansambla Angeluš u Peharček moj te legendarne Vere Svobode u Primi ove ruže.

Za ovu prigodu, Tamburaškom orkestru HRT-a pridružili su se braća Antun i Leopold Stašić obogativši zvuk tambura svojim violinama. Dugom pljesku brojne publike u Studiju Bajsić, glazbenici su se raspoloženo odazvali pjesmama Svirci moji i Za jedan časak radosti.

Snimku koncerta poslušajte u utorak, 1. ožujka u 22.30 na HR1.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!