Bogatstvo hrvatskog stvaralaštva za tambure

17:19 / 25.03.2019.

Autor: HRT

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

U nedjelju, 24. ožujka, Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold bili su glavne zvijezde koncerta u svojemu redovitom ciklusu "U ozračju tambure" na kojemu su predstavili program "Glanc bravure cro tambure".
Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold bili su glavne zvijezde koncerta u svojemu redovitom ciklusu U ozračju tambure, 24. ožujka 2019. u Studiju Zvonimir Bajsić na Hrvatskoj radioteleviziji. Iako smo navikli na njihovo muziciranje uz gostujuće vokalne i instrumentalne soliste, ovaj put je posebnu dimenziju koncertu dalo upravo to što su se Tamburaši i sami predstavili kao vrsni i svestrani solisti koji barataju višestrukim instrumentalnim, ali i vokalnim vještinama, istovremenu djelujući kao jedinstveni ansambl.

Idealan program za takvo predstavljanje bio je izbor iz hrvatskog stvaralaštva za tambure, starijeg i novijeg datuma, koje je ujedno pružilo uvid u široki raspon tambure kao solističkog i orkestralnog instrumenta. Program pod nazivom Glanc bravure cro tambure nadahnut je istoimenim albumom Tamburaškog orkestra HRT-a i maestra Siniše Leopolda objavljenog 1997. koji je imao znatan odjek u javnosti, a koji je predstavio stvaralaštvo hrvatskih skladatelja upravo za naš orkestar.

„Bio je ovo zaista jedan presjek, jer upravo je Tamburaški orkestar HRT-a s tim CD-om iz 1997., skrenuo pozornost širem slušateljstvu na mogućnosti tambure, da tambura nije samo tradicijsko glazbalo, da se na tamburi uspješno mogu izvoditi svi glazbeni žanrovi. Na tom CD-u je bilo zastupljeno od svega po malo, iz različitih glazbenih fajlova, da tako kažemo. Što se tiče ovog koncerta, nisam htio da bude čisto ponavljanje tog CD-a, dvije-tri skladbe koje smo snimili su večeras izvedene, a ove druge su novijeg datuma. Npr. Mazurka Ferde Livadića nas je podsjetila kako je počelo orkestralno sviranje na tamburi sredinom 19. stoljeća, upravo s autorima poput Livadića, Lisinskog i ostalih, a majstorski je tu Mazurku priredio za naš orkestar jedan od naših najvećih glazbenika, Igor Kuljerić, koji je s nama često surađivao”, pojasnio je maestro Leopold.

Osim Livadićeve Mazurke, na programu su bile i skladbe autora poznatih po stvaralaštvu za tambure - Bože Potočnika (Dohvati crvenu trešnju), Borisa Beninija (Na izvoru), Zlatka Potočnika (Lovranski maroni), Siniše Leopolda (Vatromet), Ante Reljića (Tika), Filipa Novosela (Made in China) - isprepletene s djelima skladatelja znanih po posvećenosti klasičnoj glazbi i drugim žanrovima – Tomislava Uhlika (Poslijepodne jednog Straussa), Sanje Drakulić (Kronika), Igora Kuljerića (Instrumentalne preobrazbe starohrvatske pučke pjesme)... U tom izboru našle su se i obrade klasičnih hitova poput stavka Badinerie Johanna Sebastiana Bacha (Dubravko Palanović) i Pizzicato polke Johanna Straussa ml. (Zlatko Černjul).

Tamburaški orkestar HRT-a na čelu s maestrom Leopoldom nastavlja i dalje predani rad na poticanju hrvatskog stvaralaštva za tambure: „U rujnu ove godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu planira se otvoriti studij tambure kao petogodišnji studij na zagrebačkom Sveučilištu, pa i iz tog razloga stalno skrećemo pažnju na tamburu kao umjetničko glazbalo, i na tome puno radimo. U svibnju ćemo prazivesti prvi koncert pisan za bisernicu solo i tamburaški orkestar, što će biti u povijesti glazbe premijerno izvođenje takvog jednog trostavačnog koncerta, a autor će biti mladi Marko Bertić naš čest suradnik, vrsni tamburaš koji će uskoro na Muzičkoj akademiji diplomirati i kompoziciju”, otkrio je maestro Leopold.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!