Dubravko Češnjak proslavio 25 godina umjetničkog djelovanja

12.01.2017.

16:23

Autor: HRT

default error photo
Koncert-majstor Tamburaškog orkestra HRT-a, Dubravko Češnjak, uz brojne je goste, kolege i suradnike obilježio 25. godina umjetničkog djelovanja pokazavši svu svoju izvođaču svestranost.

Nedjelja, 26. veljače 2017. u 20 sati
Studio Zvonimir Bajsić, HRT

Dubravko Češnjak: 25 godina umjetničkog djelovanja
Tamburaški orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent

Gosti: Martin Češnjak, Jelena Vanjek, Srđan Berdović, Dražen Kurilovčan, Vid Balog, Kvartet Rucner, Ladarice, Ana Rucner

Dubravko Češnjak, u povodu 25. obljetnice svojega umjetničkog djelovanja u Tamburaškom orkestru HRT-a, pokazao je raskoš svojih mnogobrojnih talenata, uz niz gostiju s kojima je, osim uz svoje Tamburaše i maestra Sinišu Leopolda, muzicirao tom prigodom.

U programu koji je sam izabrao, svirao je rog, gitaru, okarinu, mandolinu, bisernicu, usnu harmoniku, charango, trubu i cimbal, a gosti su mu bili Martin Češnjak na violini, pjevačica Jelena Vanjek, Srđan Berdović na lutnji, Dražen Kurilovčan i Ladarice, Vid Balog, Kvartet Rucner te Ana Rucner.

Dubravko Češnjak diplomirao je rog 1997. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Detičeka. U Tamburaškom orkestru HRT-a počeo je raditi 1989. kao vanjski suradnik, a od 1992. postaje redovni član i koncert-majstor.

Kao solist surađuje i s nizom drugih ansambala: Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Orkestrom HNK-a u Zagrebu, ansamblima Lado, Cantus te drugima. Niz godina djeluje kao voditelj više kulturno-umjetničkih društava; od 2014. i kao voditelj i dirigent puhačkog orkestra u Moravču. Kraći period djeluje i kao glazbeni pedagog u glazbenoj školi Zlatka Balokovića. Od 1996. godine član je jednog od najpoznatijih party bendova u Zagrebu i Hrvatskoj - Kužiš stari moj. Njegov autorski rad uglavnom se bazira na obradama za tamburaške sastave i orkestre, Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske te na skladbama za festivale zabavne glazbe. 

Kao glazbenik i glumac okušao se i u nekoliko hrvatskih filmova i serija kao što su Holding, Tri muškarca Melite Žganjer, Što je Iva snimila, Duga mračna noć, Šegrt Hlapić..

"Dubravko ili Češo, kako ga od milja zovemo, na ovim našim prostorima sigurno je jedan od najobrazovanijih i najraznovrsnijih multi instrumentalista. Ne radi se samo o posebnom talentu već o jedinstvenoj sposobnosti muziciranja na najrazličitijim glazbalima. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je rog. Sve vrste tambura odavno je savladao, a brojni ostali žičani instrumenti su mu i te kako prirasli k srcu. Na trubi, usnoj harmonici, mandolini, charangu, cimbalu i raznim tradicijskim sviraljkama često pred publikom muzicira s nevjerojatnom lakoćom, i ne samo to…Češo trza, puše, gudi i udara o žice nekako drugačije. On je i briljantan muzikant i vrhunski muzičar. Najrazličitijim glazbenim stilovima pristupa s jednakim žarom stručno - i akademski i pučki", rekao je o svojemu kolegi maestro Siniša Leopold.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!