Starogradske pjesme u spomen na Julija Njikoša

23:45 / 20.12.2020.

Autor: A.V./HRT

Miroslav Živković, Blanka Došen i Siniša Leopold ispred Tamburaškog orkestra HRT-a

Miroslav Živković, Blanka Došen i Siniša Leopold ispred Tamburaškog orkestra HRT-a

Foto: Marija Štilinović / HRT

Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Siniše Leopolda održao je posljednji ovogodišnji koncert u ciklusu "U ozračju tambure". Bio je posvećen uspomeni na Julija Njikoša, a kao gosti-solisti nastupili su Blanka Došen i Miroslav Živković.

Članove Tamburaškog orkestra HRT-a na čelu s maestrom Sinišom Leopoldom navikli smo na njihovim nastupima gledati u svečanim, službenim, odijelima, no sinoć su nastupili u nešto opuštenijem izdanju. Svoj posljednji koncert u 2020. godini u ciklusu U ozračju tambure, održali su po običaju u Studiju Zvonimir Bajsić na HRT-u, no nažalost bez publike, zbog poštivanja strogih epidemioloških mjera, pa su se i odlučili za nešto ležerniji stil.


No programu i izvedbi pristupili su posvećeno kao i uvijek, kao istinski znalci i promotori narodne i umjetničke tamburaške glazbe, čemu su mogli svjedočiti slušatelji Prvog programa Hrvatskoga radija putem izravnog prijenosa. Pod nazivom Starogradski biseri u ozračju tambure, mogle su se čuti neke od omiljenih starogradskih pjesama.

Siniša Leopold

Siniša Leopold

Foto: Marija Štilinović / HRT

- Ono što je bit tih starogradskih pjesama je da je većina njih nastala na stihove uvaženih hrvatskih pjesnika, od Petra Preradovića do brojnih drugih. I zato su te pjesme ostavile tako dugotrajan trag iza sebe. Zato ih još pjevušimo, iako su neke i zaboravljene nažalost. – rekao je za Vijesti uz kulture maestro Leopold uoči koncerta.

Koncert je ujedno bio posvećen uspomeni na Julija Njikoša, priznatog hrvatskog skladatelja, melografa i organizatora koji nas je napustio prije deset godina. Uz ostalo, Julije Njikoš bio je utemeljitelj Tamburaškog orkestra Radio Osijeka i Međunarodnog festivala hrvatske tamburaške glazbe, sakupljač i obrađivač starogradskih i narodnih pjesama te veliki promicatelj tambure i tamburaštva. Djelovao je i kao glazbeni urednik na Radiju Osijek i Radiju Zagreb. Ostavio je više od 4000 zabilježenih narodnih napjeva i starogradskih pjesama, poskočica, kola… Mnoge starogradske pjesme priredio je za svoju suprugu Veru Svobodu, a upravo je na dio toga njegovog opusa podsjetio sinoć Tamburaški orkestar HRT-a uz goste, Blanku Došen i Miroslava Živkovića, istaknute interprete starogradskih pjesama, koji su i sami blisko surađivali s Julijem Njikošem. 

Blanka Došen i Miroslav Živković

Blanka Došen i Miroslav Živković

Foto: Marija Štilinović / HRT

Blanka Došen se primjerice već u srednjoj školi priključila Slavonskom tamburaškom društvu Pajo Kolarić iz Osijeka, čiji je jedan od osnivača bio upravo Julije Njikoš, a Miroslav Živković je, uz ostalo, bio prvi interpret Njikoševe pjesme Imam dragu, plete kose žute prije 50 godina na Vinkovačkim jesenima, kada je pjesma zaslužila prvu nagradu publike. Uz spomenutu, Blanka Došen, Miroslav Živković i Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Siniše Leopolda proveli su nas kroz autorsko i obrađivačko stvaralaštvo Julija Njikoša, izvedbama pjesama: Kad bi ove ruže male, Blijedi mjesec, Umiru stare kavane, Milovo sam garave i plave, Mansarda mali stan, Sa slavonskih sokaka.

No na programu su se našle i druge starogradske melodije i pjesme - Jesen stiže dunjo moja, Piši mi mati, Na te mislim, Ti bi htio pjesmom da ti kažem, Dat ću sve, I kad umrem pjevat će Slavonija, Za jedan časak radosti – redom iz pera priznatih autora, obrađivača i pjesnika, kao što su Ištvan Bogdan, Vjekoslav Knežević, Ivo Tijardović, Branko Mihaljević, Krešimir Oblak, Zlatko Potočnik, Stanislav Geza Milošić, Drago Britvić, Miroslav Slavko Mađer – uz aranžerske doprinose i samih članova Tamburaškog orkestra HRT-a, Romana Grossa, Ranka Purića i maestra Siniše Leopolda.

Bit tih starogradskih pjesama je da je većina njih nastala na stihove uvaženih hrvatskih pjesnika.

Siniša Leopold

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!