Umjetnički voditelj Tamburaškog orkestra HRT-a

11.09.2023.

15:30

Autor: HRT

Matija Fortuna

Matija Fortuna

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Matija Fortuna (Koprivnica, 6. prosinca 1985.) u Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima 2001. maturirao je na Odsjeku za tamburu kao prvi maturant u povijesti Hrvatske na tom instrumentu. 

Na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je glazbenu teoriju pod mentorstvom Berislava Šipuša (2009.) te orkestralno dirigiranje u klasi Vjekoslava Šuteja i Uroša Lajovica (2011.). 


Dobitnik je Top stipendije za top studente u akademskoj godini 2010/2011. U okviru Erasmus programa za razmjenu studenata, petu godinu studija dirigiranja proveo je na Akademiji za glazbu i scensku umjetnost u Beču na kojoj je završio i poslijediplomski studij dirigiranja u klasi Uroša Lajovica (2013.). Usavršavao se kod uglednih dirigenata i sudjelovao je na raznim dirigentskim seminarima u Hrvatskoj i inozemstvu. 


Bio je umjetnički suradnik na Akademiji za glazbu i scensku umjetnost u Beču, a 2015. asistirao je Georgu Fritzschu u pripremi opere Strijelac vilenjak na opernom festivalu Jopera u Jennersdorfu. Bio je polufinalist međunarodnog dirigentskog natjecanja Lovro von Matačić 2015. godine. Radio je na nizu opernih i simfonijskih produkcija nacionalnih kazališnih kuća u Rijeci i Zagrebu, Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru, te je nastupao sa Zagrebačkom filharmonijom, Varaždinskim komornim orkestrom, Hrvatskim komornim orkestrom i Zadarskim komornim orkestrom. Surađuje sa Simfonijskim orkestrom, Zborom i Tamburaškim orkestrom HRT-a. U dvorani Universität der Künste u Berlinu dirigirao je simfonijski koncert povodom 30. obljetnice njemačko-hrvatskih diplomatskih veza 2021. 


Zaposlen je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu kao asistent prof. Mladenu Tarbuku na Odsjeku za dirigiranje, harfu i udaraljke. Od rujna 2021. godine šef je dirigent Orkestra mladih glazbenika. 


U sezoni 2023./2024. postaje umjetnički voditelj Tamburaškog orkestra HRT-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!