Albumom "Osluškivanja" HDS i HRT pokrenuli ediciju Ligatura

15.06.2023.

13:18

Autor: Cantus

Osluškivanja

Osluškivanja

Foto: promo / promo

CD pod nazivom Osluškivanja u izvedbi Zbora HRT-a prvo je izdanje nove Cantusove diskografske edicije Ligatura nastale u koprodukciji Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske radiotelevizije. Edicija kojom se „probire i izaziva najbolje kreativne potencijale sredine: autorske i izvođačke i promovira ih globalno“ povezuje dvije institucije i dodaje novu vrijednost ciljevima kojima su inače obje posvećene. 

Prvi album u novoj ediciji posvećen je zborskim djelima hrvatskih skladatelja 20. i 21. stoljeća, Srećka Bradića (Miserere), Anđelka Klobučara (V megli, Dječaku), Frane Paraća (Ruke) i Stanka Horvata (Deux poèmes de Guillaume Apollinaire). Riječ je o djelima koja je Zbor HRT-a izvodio u svojemu ciklusu Sfumato te na autorskom koncertu Frane Paraća (Ruke), te ih i studijski snimio u zagrebačkoj Crkvi Bezgrješog Srca Marijina na Jordanovcu između 2017. i 2019. godine. Njihov odabir, prema riječima dirigenta i umjetničkog voditelja Zbora HRT-a Tomislava Fačinija, rezultat je istraživanja i programske odluke za izvedbom djela koja će „svojom kakvoćom biti reprezentativna za ansambl“, ali i „novi korak u zvuku, osluškivanju, zajedništvu, metamorfozama vokalnosti, čistoći i preciznosti“. 


Edicija Ligatura uz zvuk povezuje suvremeno likovno stvaralaštvo, prezentirajući aktualne hrvatske likovne umjetnike uz suradnju s kustosicom Karlom Pudar. Tako je naslovnica CD-a Osluškivanja obogaćena slikom Nine Atević Murtić uz likovno oblikovanje Ane Nikolić Baće. Tonsko snimanje ostvarili su Marijana Begović i Božidar Pandurić, glazbenu produkciju potpisuju Vjekoslav Nježić i Pero Mihojević, autor teksta u programskoj knjižici je Borko Špoljarić, dok je urednica izdanja Srđana Vrsalović.


Više o izdanju...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!