16:37 / 24.11.2016.

Autor: HRT

Božićni koncert u Remetincu pored Novog Marofa

Foto: Dinko Bažulić

Foto: Dinko Bažulić

Foto: - / -

U četvrtak, 22. prosinca, Zbor HRT-a nastupio je u Remetincu pored Novog Marofa, u crkvi Blažene Djevice Marije Kraljice svete Krunice. Snimku koncerta pogledajte na Božić u 13 sati na HTV1.

Četvrtak, 22. prosinca 2016. u 19 sati
Župna crkva Blažene Djevice Marije Kraljice Svete krunice, Remetinec (Novi Marof)

Tradicionalna / obr. Robert Štorga: Veselje ti navješćujem
Zbor župe BDM Kraljice Svete Krunice
Brankica Geček, dirigentica
Robert Štorga, orgulje

Anđelko Klobučar: Pastorala (obrada za gudački kvartet: Ivan Josip Skender

Benjamin Britten
Iz ciklusa A Boy Was Born, op. 3, za mješoviti zbor a cappella
A Boy Was Born
Lullay, Jesu (Varijacija 1)
Jesu, as Thou Art Our Saviour (Varijacija 3)
Solo: Monika Cerovčec, sopran

Eric Whitacre: Lux aurumque, za mješoviti zbor a cappella

Morten Lauridsen: O magnum mysterium, za mješoviti zbor a cappella

César Franck: Sortie u F-duru, za orgulje

Ivan Josip Skender: Raduval se Jezuš mali, ciklus božićnih pjesama za zbor i instrumentalni ansambl
O kakva to svetlost
Ljubljeni Jezušek
Se krščanjstvo
O Isuse moj ljubljeni
Jager na lovu šraja
O Maria, presvetla zvezdica
Raduval se Jezuš mali / Novo leto, dete malo

Zbor HRT-a
Ivan Josip Skender, dirigent

Gudački kvartet Porin
Ivan Novinc, violina; Tamara Petir, violina; Lucija Brnadić, viola; Neva Begović, violončelo
Iva Ledenko, oboa
Lovre Lučić, klarinet
Vedran Kocelj, truba
Pavao Mašić, orgulje
Marko Mihajlović, udaraljke

Tradicionalni Božićni koncert Zbora HRT-a prigodni program donio je u kasnogotičku crkvu Blažene Djevice Marije Kraljice Svete krunice u Remetincu pored Novog Marofa. Tradicija priređivanja božićnih koncerata Zbora HRT-a u posebno vrijednim sakralnim ambijentima središnje Hrvatske seže u 2009. godinu kada je održan koncert u svetištu Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu. Uslijedili su koncerti u Lepoglavi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Osijeku, Prelogu i, prošle godine, u Belcu. Osim skretanja pažnje javnosti na bogatstvo i ljepotu naše povijesne sakralne arhitekture, čemu svakako doprinosi emitiranje snimke koncerta na Prvom programu HTV-a na Božić, posebnost koncerta je i običaj predstavljanja hrvatskih tradicijskih božićnih pjesama u novome vokalno-instrumentalnom ruhu, za što su zaslužni naši istaknuti skladatelji.

Nakon božićnih pjesama u obradi Igora Kuljerića, koje je Zbor HRT-a zabilježio i na CD-u Hrvatska božićna priča (Cantus, 2011.) te ciklusa Glasi veseli su doleteli u kojemu je Anđelko Igrec obradio božićne pjesme s područja Preloga (praizvedenog 2015. crkvi sv. Marije Snježne u Belcu pod ravnanjem samog autora), ove godine je skladatelj i dirigent Ivan Josip Skender priredio ciklus Raduval se Jezuš mali za zbor i instrumentalni ansambl na temelju starih hrvatskih crkvenih pjesama koje potječu iz Međimurja i Pomurja te onih objavljenih u zbirci Cithara octochorda. Od osam izabranih božićnih napjeva s kajkavskog govornog područja, pet ih se još uvijek, u Međimurju, Zagorju i Podravini, mogu čuti kao narodne popijevke (O kakva to svetlost, Se krščanjstvo, O Isuse moj ljubljeni, Raduval se Jezuš mali i Novo leto, dete malo), a tri su sačuvane u našoj najopsežnijoj tiskanoj zbirci crkvenih napjeva na kajkavskom narječju i latinskom jeziku – Cithara octochorda – koja datira s početka 18. stoljeća (Ljubljeni Jezušek, Jager na lovu šraja, O Maria presvetla zvezdica). Napjevi su za ovu prigodu uglazbljeni za mješoviti zbor i komorni instrumentalni sastav (orgulje, gudački kvartet, obou, klarinet, trubu i udaraljke). Zanimljivo je da je izbor instrumenata vezan ne samo uz karakter svakog pojedinog napjeva i isticanje božićnog ugođaja, već i uz specifičan prostor crkve Blažene Djevice Marije Kraljice Svete krunice. Napjevi mahom zadržavaju izvorni oblik, pri čemu je u prvome planu homofoni zborski slog po uzoru na narodno pjevanje, uz iznimku posljednje pjesme - Raduval se Jezušek mali / Novo leto, dete malo – u kojoj je skladatelj suprotstavio dva napjeva istovremeno.

Snimka koncerta emitirat će se na Božić u 13 sati na Prvom programu HTV-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!