Koncertna promocija novog nosača zvuka

15.09.2020.

13:53

Autor: M.Š./A.V./HRT

default error photo
Koncertom u crkvi sv. Blaža, Zbor HRT-a pod ravnanjem svog šefa dirigenta Tomislava Fačinija, predstavio je javnosti novi nosač zvuka 'Nebo i zemlja Tomasa Cecchinija'.
Koncertom u zagrebačkoj crkvi sv. Blaža, Zbor Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod ravnanjem svog šefa dirigenta Tomislava Fačinija, predstavio je javnosti novi nosač zvuka Nebo i zemlja Tomasa Cecchinija.

Vrsni, međunarodno afirmirani vokalni solisti i instrumentalisti, udružili su se sa Zborom HRT-a i maestrom Tomislavom Fačinijem kako bi studijski zabilježili skladbe Tomasa Cecchinija. Snimalo se krajem studenoga 2019., a sinoć je u istom sastavu Cecchinijeva duhovna glazba izvedena uživo pred publikom i slušateljima Trećeg programa Hrvatskog radija (HRT – HR3).

Kao solisti na koncertu i CD-u nastupili su sopranistice Monika Cerovčec i Anabela Barić, altistica Martina Borse, tenori Siniša Galović i Hugo Paulsson Stove te bas-bariton Krešimir Stražanac. Uz instrumentalni sastav Concerto dei venti  kojeg čine Robert Alexander Schlegl, barokni alt i tenor tromboni, Martin Bolterauer, kornet, cornetto muto, Juan González Martínez, tenor, barokni tenor trombon i Cameron Drayton, barokni bas trombon svirali su i Ana Vasić, violina, Izidor Erazem Grafenauer, teorba, Dario Poljak, orgulje i čembalo te Fran Petrač, violone.

Izbor skladbi, i na koncertu i na nosaču zvuka, donio je duhovne i svjetovne skladbe iz sačuvanih zbirki Tomasa Cecchinija, pokazujući kako je taj maestro di cappella splitske i hvarske katedrale išao u korak s glazbenim trendovima svojega vremena – prve polovice 17. stoljeća. Predstavljanje njegovih skladbi u skladu s novim znanstvenim spoznajama i povijesno osviještenim izvođenjem, i to iz novih kritičkih izdanja, projekt Nebo i zemlja Tomasa Cecchinija važan je korak u revitalizaciji njegove glazbe u suvremenu glazbenu praksu.

- Zgodne pjesme koje prikazuju suvremene trendove s druge strane Jadrana, zapravo iz žiže europskog zbivanja u 1600-tim godinama.  One oslikavaju vrlo vještog kompozitora koji se znao prilagoditi situaciji u kojoj se nalazi… Ne bih puno razmišljao je li ta sredina bila profesionalna ili amaterska. – kazao je za HRT maestro Fačini.


                                          Na snimanju CD-a u crkvi Bezgrješnog Srca Marijinog

Novi CD u izdanju HRT-a, izdan uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, dolazi uz bogatu dvojezičnu odnosno trojezičnu popratnu knjižicu u kojoj se mogu naći stihovi 13 odabranih Cecchnijevih skladbi (latinski, hrvatski i engleski) kao i tekst muzikologa i čembalista Daria Poljaka o životu i radu skladatelja. CD je sniman u crkvi Bezgrješnog Srca Marijinog na Jordanovcu, glazbeni producent bio je Pero Mihojević, a tonska majstorica Marijana Begović. Koncept izdanja, vizualni identitet i dizajn CD-a priredila je G.A.D. Produkcija, odgovorna urednica je Ana Vidić.


                                                     Tomislav Fačini ispred Zbora HRT-a
CD Nebo i zemlja Tomasa Cecchinija dio je HRT-ove diskografske edicije posvećene vokalnoj hrvatskog glazbi čiji je nositelj Zbor HRT-a i u sklopu koje su do sada objavljeni albumi s glazbom Ivana pl. Zajca, Borisa Papandopula, Vinka Jelića i Vatroslava Lisinskog.

- Izazov je i čast suradnja koju na nekoliko zapaženih CD izdanja, već nekoliko godina, razvijamo s RJ Glazba HRT-a. Diskografska izdanja poput ovog nisu samo pojedinačni dizajnerski zadatci, nego su pravi izdavački poduhvati u kojima nije dovoljno ostvariti samo 'lijepi dizajn', nego je potrebno ujediniti stručnjake raznih specijalizacija, pogledati stvari iz različitih perspektiva, dubinski razumjeti sadržaj, kontekst, vrijeme.. – da bi se u konačnici došlo do pravoga, cjelovitog kulturnog proizvoda. Vjerujemo da je CD Nebo i zemlja Tomasa Cecchinija jedan od tih, čiju će iskrenu emociju i entuzijazam svih uključenih prepoznati i struka i javnost. Jedno od onih izdanja u produkciji RJ Glazba koja ostaju za generacije pred nama i svjedoče o našemu identitetu, povijesti, baštini, na putu suradnje s našim partnerima s HRT-a, koja će se, nadamo se, jednako uspješno nastaviti i u godinama pred nama – ističe Borko Špoljarić, urednik G.A.D. Produkcije.

Prva izvedba uživo bila je obogaćena s tri instrumentalna djela – Buonamente  Sonate a 6 Giovannija Battiste, Canzon terza Giovannija Gabrielija i Sonatom La Serafina Pietra Lappija. Publika, koja je uz pridržavanje epidemioloških mjera napunila crkvu sv. Blaža, pozorno je u tišini pratila cijeli koncert, a na kraju je sve izvođače nagradila snažnim, dugotrajnim pljeskom.

- U okolnostima u kojima su ljudi jedni drugima neprijatelji, izvor opasnosti i straha, zahvaljujem našoj publici koja se sinoć u crkvi sv. Blaža okupila u lijepom broju. Mislim da su očekivanja posjetitelja ispunjena i u smislu sigurnosti, kao i umjetničkog doživljaja. U kombinaciji sa specijalistima za ranu glazbu, instrumentalistima i solistima, Zbor HRT-a pod vodstvom maestra Fačinija zazvučao je i sam 'autentično'. Važno je da je ovaj program tonski snimljen i objavljen na nosaču zvuka jer zahvaljujući CD-u Nebo i zemlja Tomasa Cecchinija, glazba skladatelja koji je početkom 17. stoljeća iz Veneta došao u Dalmaciju spremna je za put u suprotnom smjeru i ponovno otkrivanje u današnjem vremenu. – zaključila je Ivana Kocelj, rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!