Mozartov Requiem u spomen na maestra Kranjčevića

19.05.2023.

12:48

Autor: HRT

Solisti, Tomislav Fačini, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a

Solisti, Tomislav Fačini, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Zagreb, 19. svibnja 2023. – Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija sinoć su nastupili na koncertu posvećenom uspomeni na svojega nekadašnjeg šefa dirigenta i uvijek dragog gosta, Vladimira Kranjčevića (1936. – 2020.). Jedno od njemu omiljenih djela, Requiem u d-molu, KV 626 Wolfganga Amadeusa Mozarta, postalo je je tako njegov in memoriam. U izvedbi su sudjelovali solisti: sopranistica Marija Kuhar Šoša, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Filip Filipović i bas-bariton Krešimir Stražanac.


Svojim odlaskom 9. veljače 2020. maestro Vladimir Kranjčević ostavio je veliku prazninu u glazbenom životu Zagreba i Hrvatske. Djelujući kao dirigent, pijanist, pedagog i organizator, svojim radom i osobnošću obilježio je jednu cijelu epohu i utjecao na generacije glazbenika. Osim što je bio dugogodišnji šef dirigent Zbora HRT-a (od 1976. do 1982.) i Simfonijskog orkestra HRT-a (od 1983. do 1988.), bio je i dugogodišnji umjetnički ravnatelj Festivala sv. Marka. Uz to, bio je i utemeljitelj, voditelj i ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri, ravnatelj Opere HNK u Zagrebu, dirigent mnogih zborova i orkestara, među kojima posebno mjesto pripada Akademskom zboru Ivan Goran Kovačić. Radio je u muzičkoj produkciji RTB-a, nastupao uz mnoge cijenjene glazbenike i ansamble u u zemlji i inozemstvu te zaslužio najviša državna priznanja za svoj rad.


„Moja sjećanja na maestra Kranjčevića su širokog spektra, sa svih aspekata njegove osobe... Sjećam ga se kao profesora i pedagoga, kao promotora, organizatora festivala i djelatnika u svakoj niši kulturnog života, kao dirigneta, kao mentora, kao nekoga tko je promovirao mlade ljude, davao im prilike i brinuo se da nitko ne ostane zakinut. Bio je osoba od formata koji se znao latiti posla i napraviti nešto korisno u svakoj instituciji u kojoj je djelovao“, prisjetio se maestro Fačini uoči koncerta.

Galerija
Marija Kuhar Šoša, Ivana Srbljan, Tomislav Fačini, Filip Filipović, Krešimir Stražanac, Foto: Jasenko Rasol/HRT
Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTFilip Filipović, Krešimir Stražanac, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTMarija Kuhar Šoša, Ivana Srbljan, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTSolisti, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTTomislav Fačini, Foto: Jasenko Rasol/HRTZbor HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTZbor HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTZbor i SImfonijski orkestar HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTSimfonijski orkestar HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTSimfonijski orkestar HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTTomislav Fačini, Simfonijski orkestar HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTSimfonijski orkestar, Zbor HRT-a, solisti, Tomislav Fačini, Foto: Jasenko Rasol/HRT

Koncert je održan u sklopu 25. Festivala sv. Marka u suradnji Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Festivala sv. Marka i Hrvatske radiotelevizije, triju institucija koje je maestro, između ostalih, zadužio i koje su planirale ovaj koncert već dulje vrijeme, no pandemija i potres odgodili su njegovu realizaciju. Izvedba Mozartova Requiema privukla je u Lisinski brojnu publiku, a koncert je zaključen Mozartovim motetom Ave verum corpus, K. 618.


Koncert se snimao za buduće radijsko i televizijsko emitiranje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!