10:10 / 07.11.2018.

Autor: M.Š./HRT

Pokupić, Stražanac, Zbor HRT-a i Lisinski oduševili sve u HGZ-u

Renata Pokupić i Krešimir Stražanac ispred Zbora HRT-a, za klavirom Jonathan Ware, dirigira Tomislav Fačini (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Renata Pokupić i Krešimir Stražanac ispred Zbora HRT-a, za klavirom Jonathan Ware, dirigira Tomislav Fačini (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Foto: - / HRT

Zbor Hrvatske HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija uz Renatu Pokupić i Krešimira Stražanca priredio je sinoć u HGZ-u sjajan koncert kao uvod u obilježavanje 200. rođendana V. Lisinskog.
Zbor Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija uz iznimne goste – mezzosopranisticu Renatu Pokupić i bas-baritona Krešimira Stražanca priredio je sinoć uistinu poseban koncert kao uvod u obilježavanje 200. obljetnice rođendana Vatroslava Lisinskog (1819.  – 1854.). Na pozornici Hrvatskog glazbenog zavoda (HGZ) pridružio im se i Jonathan Ware, američki pijanist iznimno cijenjen kao vrsna pratnja kako solista tako i zborova.

Hrvatska mezzosopranistica Renata Pokupić u svijetu je poznata po izvedbama širokog glazbenog repertoara za koloraturni mezzosopran, iz razdoblja baroka, klasicizma i romantizma. Njezini operni angažmani obuhvaćaju nastupe u brojnim velikim opernim kućama. Podjednako je tražena i za izvedbe oratorijskog repertoara. Njegujući interpretacije Lieda, surađuje s pijanistom Rogerom Vignolesom s kojim je održala mnogobrojne recitale. Renata Pokupić je diplomirala i magistrirala solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu Zdenke Žabčić-Hesky.

Hrvatski bas-bariton Krešimir Stražanac studirao je u Stuttgartu kod  prof. Dunje Vejzović i Cornelisa Witthoeffta te privatno kod Jane Thorner Mengedoht i Hanns-Friedricha Kunza. Još za vrijeme studija bio je pobjednik nekoliko međunarodnih  natjecanja za operu i Lied. Njegov opsežni oratorijski i koncertni repertoar uključuje brojna djela u rasponu od baroka do suvremene glazbe. Kao koncertni solist nastupa diljem Europe i Azije.


                                                                       Foto: Marija Štilinović/HRT

Sinoć je na programu je bila odabrana vokalna lirika na hrvatske, češke i njemačke stihove koje je Vatroslav Lisinski skladao u svom kratkom životu. Živio je nepunih 35, kraće nego Mozart, a stvarao svega desetak godina. Ipak, uspio je stvoriti mnogo dobre i za nas značajne glazbe. Uz prvu hrvatsku operu Ljubav i zloba, napisao je i operu Porin, nekoliko vrijednih orkestralnih uvertira te mnogobrojne zborske skladbe i solo popijevke od kojih su se neke mogle sinoć čuti u HGZ-u. Koncert je otvorio Zbor (Laku noć), a nakon toga izmjenjivali su solisti – Krešimir Stražanac (Prosjak, Ribar, Vystěhovanec, An die Tanne, Der Zufluchtsort, Lebewohl, Die Botschaft) i Renata Pokupić (Miruj, miruj, srce moje!, Djevojkina proljeća, Dvije ptice, An die Frühlingswinde, Liebe und Ferne, Vergessen, Hoffnung) koji su svojim nadahnutim i ekspresivnim izvedbama oduševljavali su sve prisutne.

O popijevkama koje su tako sjajno izveli Krešimir Stražanac kaže: Njegove pjesme su zahtjevne, njegove pjesme su posebne, drukčije su. Publika ih ne poznaje, utoliko je još važnije da izvodimo ovako opsežan program, da publika možda i nešto upozna od Lisinskog.  A Renata Pokupić se nadovezuje: One traže puno angažmana interprete, kako je doista svaka pjesma biser za sebe, tako treba i zvučati.


Solo popijevku Hoffnung, Renata Pokupić izvela je uz pratnju Jonathana Warea na klaviru i Vlatke Peljhan na violini (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Niti Zbor pod vodstvom maestra Fačinija nije zaostajao u interpretaciji kako pjesma pisanih za mješoviti (Na Krkonošich i Jutro) tako i onih pisanih za muški (Die Nacht) i ženski zbor (Sva se bijeli... Zbor Hrvatica iz opere Porin). Uz sjajno uvježban Zbor, ljepoti glazbene večeri doprinio je i iznimno cijenjen američki pijanist Jonathan Ware kojem je, kako kaže, bilo veliko zadovoljstvo svirati. Svaki put kada izvodite pjesme na nepoznatom jeziku, usput naučite i nešto novo. Prvi put sviram skladbe Vatroslava Lisinskog i one odgovaraju baš ovom prostoru (prostoru HGZ-a, op.a).

Svojim dugim i snažnim pljeskom publika je zaslužila i dodatak. Poznata budnica Prosto zrakom koju su vrlo srčano izveli svi sudionici zajedno, izmamila je prave ovacije publike koja je dvoranu počela napuštati tek kada i Zbor pozornicu. Bio je to uistinu sjajan uvod u obilježavanje 200. obljetnice rođenja našeg velikog kompozitora čija bi djela trebali bolje upoznati.

A HRT, koji priprema uistinu bogat program obilježavanja ove vrijedne obljetnice, upravo će tome i doprinijeti. Uz sinoćnji program, tu je koncertna izvedba opere Porin koja je na rasporedu u ciklusu Kanconijer,  28. ožujka 2019.  Djela s oba koncerta bit će zabilježena i izdana na nosaču zvuka, a u pripremi je i dokumentarni film o životu i djelu Vatroslava Lisinskog urednice Ivane Kocelj i redatelja Danka Volarića koji bi na male ekrane trebao stići u rujnu 2019.

Izravni prijenos koncerta, urednice Zrinke Matić, mogao se pratiti na Trećem programu Hrvatskog radija (HRT – HR3) kao i putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću HRTi usluge. Emisiju emitiranu uoči prijenosa u kojoj su o svom radu i pripremi koncerta govorili solisti i maestro Fačini možete poslušati na mrežnim stranicama Hrvatskog radija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!