Stvaranje svijeta i novih koncertnih doživljaja uz Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a

24.09.2021.

13:28

Autor: HRT

Evelin Novak, Krešimir Špicer, Krešimir Stražanac, Zbor, Simfonijski orkestar HRT-a, Tomislav Fačini

Evelin Novak, Krešimir Špicer, Krešimir Stražanac, Zbor, Simfonijski orkestar HRT-a, Tomislav Fačini

Foto: Marija Štiilnović / HRT

Zagreb, 24. rujna 2021. – Sinoćnjom izvedbom oratorija Stvaranje svijeta Josepha Haydna, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a otvorili su svoju novu koncertnu sezonu, ali i Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog koja je bila zatvorena gotovo godinu dana zbog sanacije oštećenja pretrpljenih u potresu. Izvedbu je predvodio maestro Tomislav Fačini, ujedno šef-dirigent Zbora HRT-a. Kao solisti nastupili su hrvatski pjevači sa svjetskih opernih i koncertnih pozornica: sopranistica Evelin Novak, tenor Krešimir Špicer i bas-bariton Krešimir Stražanac.

Bila je to posebna koncertna večer puna simbolike: Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a su se nakon dugo vremena našli zajedno na mjestu svojih stalnih nastupa te otvorili time zajednički ciklus Kanconijer, ali i novu koncertnu sezonu koja se vratila na dobro nam poznato mjesto – Dvoranu Lisinski.


„To je prekrasan osjećaj, to je domaći ambijent u kojem smo nekako i odrasli, cijeli ovaj Zbor, Orkestar, ja i solisti, nešto što znamo odavno, što je za nas hram, mjesto gdje smo doživjeli svoje najkritičnije momente u karijeri, ono bez čega nismo rado bili proteklih godinu dana. Jako mi je drago da sam imao priliku i čast otvoriti Lisinski ponovno nakon tišine i to s ovakvim spektakularnim djelom“, rekao je maestro Tomislav Fačini uoči početka izravnog prijenosa koncerta na Trećem programu Hrvatske televizije, voditeljici Jani Haluzi.


Veličanstveni Haydnov oratorij, zasnovan na biblijskoj priči o Božjem stvaranju svijeta, u sebi sadrži najbolje od engleske oratorijske tradicije po uzoru na monumentalna ostvarenja G. F. Händela te vodi tu tradiciju dalje, do dalekosežnog utjecaja na skladatelje budućih generacija.


„Koristeći Händelovu, ali i tradiciju pravog sakralnog oratorija, on koristi sve suvremene resurse i ideje, grabi u prošlost, gradi briljantne polifone odsjeke, ali ima i prekrasne pasaže tonskog slikanja koje nekako u svojoj jednostavnosti zaobilaze naivnost, ima predivne arije koje su sve prokomponirane, jer cijela priča stvaranja teče dalje i dalje, stalno ulazi u nove etape detalja stvaranja“, rekao je o djelu maestro Fačini


Galerija
Solisti, Zbor i Simfonijski orkestrar HRT-a, Foto: Marija Štilinović/HRT
Solisti, Tomislav Fačini, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, Foto: Marija Štilinović/HRTTomislav Fačini, Krešimir Špicer, Foto: Marija Štilinović/HRTEvelin Novak, Foto: Marija Štilinović/HRTKrešimir Špicer, Foto: Marija Štilinović/HRTKrešimir Stražanac, Foto: Marija Štilinović/HRTTomislav Fačini, Foto: Marija Štilinović/HRTEvelin Novak, Krešimir Špicer, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, Foto: Marija Štilinović/HRTTomislav Fačini, Krešimir Stražanac, Foto: Marija Štilinović/HRTCiklus Kanconijer Zbor i Simfonijskog orkestra HRT-a, Foto: Marija Štilinović/HRT

Uz Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, koji je za ovu prigodu imao i povijesne instrumente – prirodne trube i rogove - velik doprinos atraktivnosti izvedbe dali su sjajni solisti – uvijek rado viđeni na našim pozornicama Evelin Novak, Krešimir Špicer i Krešimir Stražanac:

„Oni su idealni za ovo, ne samo među našim pjevačima, već općenito. Troje sjajnih muzičara, sjajnih osobnosti, velikih profesionalaca prekrasnih glasova, dakle imaju sve što ovo djelo treba“, zaključio je maestro Fačini uoči prijenosa čija je snimka, kao i ona s Trećeg programa Hrvatskoga radija, dostupna na multimedijskoj platformi HRTi.

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a ovim su koncertom započeli novu koncertnu sezonu ne samo ciklusa Kanconijer, već i ciklusa Sfumato Zbora HRT-a te Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a. Stvaranje novih glazbenih doživljaja, nakon teškog razdoblja neizvjesnosti, novi je izazov kako za izvođače tako i za publiku, pa HRT, osim popularnih cijena, nudi i popuste za ulaznice u sva tri ciklusa. Više o sezonama ansambala i popustima pogledajte na https://glazba.hrt.hr/sezone-ansambala.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!