13:31 / 16.07.2021.

Autor: DLJI

Veličanstveni koncert Zbora HRT-a i solista u Kneževu dvoru

Zbor HRT-a u Dubrovniku

Zbor HRT-a u Dubrovniku

Foto: promo / DLJI

Zbor HRT-a pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija sa solistima Darijom Auguštan, Martinom Gojčeta Silić, Stjepanom Franetovićem i Robertom Kolarom sinoć je, 15. srpnja 2021., otvorio sezonu festivalskih koncerata u atriju Kneževa dvora.

Višeminutnim pljeskom festivalska je publika nagradila veličanstvenu izvedbu Papandopulove Hrvatske mise uvijek rado dočekanog i slušanog Zbora HRT-a pod ravnanjem svog šefa dirigenta Tomislava Fačinija, uz soliste koji su se dva puta vraćali na naklon. 


Hrvatska misa u d-molu, op. 86, koju je Boris Papandopulo napisao 1939. kako bi zborovima olakšao i pojednostavio mogućnosti izvedbe na koncertnim turnejama gdje nema uvijek na raspolaganju orkestra ni dobrih orgulja, na Dubrovačkim ljetnim igrama već je izvedena 1983. kada je dotad zagubljenu partituru dirigent Vladimir Kranjčević sa svojim zborom pripremio i na oduševljenje autora skladbe izveo u sklopu 34. Igara. Boris Papandopulo tom prigodom je izjavio: „Ja sam osobno bio vrlo iznenađen ljepotom te glazbe koja je u odličnoj interpretaciji izvođača dobila pravi svoj smisao.“ Sudeći po reakcijama festivalske publike, moglo bi se zaključiti da bi skladatelj slušajući sinoćnju izvedbu u Dvoru rekao isto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!