13:06 / 26.04.2017.

Autor: HRT

"Zapečaćeni anđeo" Rodiona Ščedrina zaključio ovu sezonu ciklusa Sfumato

Foto: Dinko Bažulić

Foto: Dinko Bažulić

Foto: - / -

Zbor HRT-a zaključio je ovu sezonu ciklusa Sfumato, nastupom uz maestra Tončija Bilića. Na programu je bila kantata "Zapečaćeni anđeo" Rodiona Ščedrina. Bio je to ujedno oproštaj od Muzeja Mimara; od sljedeće sezone Zbor nastupa u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Utorak, 30. svibnja 2017. u 20 sati
Muzej Mimara
Zapečaćeni anđeo
Zbor HRT-a
Tonči Bilić, dirigent
Ivana Grašić, flauta

Rodion ŠčedrinZapečaćeni anđeo

Zapečaćenim anđelom  Rodiona Ščedrina, jednim od najljepših djela bogate ruske duhovne zborske tradicije, u Muzeju Mimara Zbor HRT-a pod ravnanjem maestra Tončija Bilića okončao je svoju koncertnu sezonu.

„Ovo je prekrasna  glazba koja u sebi ima jednu mudrost i mir koji nam je danas svima potreban.“ – rekao je nakon koncerta maestro Tonči Bilić.  

Rodion Ščedrin napisao je devetostavačna kantatu za soliste i zbor uz flautu solo 1988. Želeći obilježiti tisućljeće kršćanstva u Rusiji. Zapravo se trebala zvati Ruska liturgija, no zbog službenog ateizma Sovjetskog Saveza  to nije bilo moguće. Naslovio ju je prema noveli Nikolaja Ljeskova, Zapečaćeni anđeo. Iako sama kantata nema puno veze s radnjom, obnavljanje ikone koja prikazuje anđela u noveli uvelike odražava i obnavljanje pravoslavne vjere i njezina prakticiranja u Rusiji. 

„Odličan izbor programa, to je djelo nepoznanica u zagrebačkom glazbenom životu, idealna za ovaj zbor, zato jer taj zbor ima specifičnu ljepotu tona i u forteu i u pianissimu, i zato je ta kompozicija našla pravog izvođača ovdje i u dirigentu i u Zboru.“   - rekao je nekadašnji dugogodišnji šef-dirigent i Zbora i Simfoničara HRT-a maestro Vladimir Kranjčević.

Flautu je svirala Ivana Grašić, članica Simfonijskog orkestra HRT-a, a  solisti su bili sopranistice Zbora HRT-a Monika Cerovčec i Daniela Perosa,  alt Zbora HRT-a Martina Borse i solist Opere Hrvatskog narodnog kazališta Stjepan Franetović.  

„Koncert je bio vrlo zahtjevan. Cjelovečernji a cappella koncerti su uvijek vrlo zahtjevni, ne samo intonativno nego za njih jednostavno treba imati  kondiciju! Bilo je i dosta toplo, pa je bilo teško doći do daha, pogotovo, što znaju svi pjevači, do dubokog pjevačkog daha. Ali, vrućini i dahu usprkos, iza nas je krasan koncert i krasno djelo koje se naslanja na pravoslavnu tradiciju, vrlo meditativno. Nadam se u kojemu su uživali  svi naši slušatelji. Nadam se da će nas i sljedeće sezone posjetiti i u velikom broju.“ – rekla je  Martina Borse.

Ovo je ujedno bio dirljiv oproštaj Zbora HRT-a sa prostorom Muzeja Mimara, koji je ugošćavao njihove koncerte dugi niz godina. Iduću će sezonu Zbor  „otpjevati“ u jednome od najstarijih gradskih koncertnih prostora  vrhunske akustike - Hrvatskom glazbenom zavodu u Gundulićevoj ulici.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!