Zbor HRT-a u Zadru odao počast Borisu Papandopulu

19.07.2021.

11:47

Autor: HRT

Zbor HRT-a, solisti i Tomislav Fačini u Zadru

Zbor HRT-a, solisti i Tomislav Fačini u Zadru

Foto: Željko Karavida / Glazbene večeri u sv. Donatu

Nakon nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama, Zbor HRT-a pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija je u subotu, 17. srpnja 2021., gostovao i na 61. Glazbenim večerima u sv. Donatu. I na ovome se festivalu pridružio obilježavanju tridesete obljetice smrti velikana hrvatske glazbe Borisa Papandopula te i za zadarsku publiku u crkvi sv. Krševana izveo Hrvatsku misu. U izvedbi su sudjelovali solisti, sopranistica Darija Auguštan, mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, tenor Stjepan Franetović i bariton Robert Kolar

Hrvatski misu Boris Papandopulo dovršio je 1939. godine uz posvetu Hrvatskom pjevačkom društvu Kolo koje ju je i praizvelo 1942. godine u Hrvatskom glazbenom zavodu obilježavajući time 80 godina svojega djelovanja. Praizvedba je odjeknula kao izniman uspjeh te je Državni zavod za narodnu prosvjetu Misu ocijenio „najboljim djelom oratorijskog značaja“ te nagradio Papandopula. I sam skladatelj ju je smatrao iznimnim ostvarenjem, a poticaj za skladanje bila mu je, kako je sam pojasnio, želja da doprinosom u izgradnji naše vokalne, posebice duhovne literature, i to u duhu našeg tradicionalnog, prije svega a cappella višeglasnog pjevanja.


Papandopulova želja se i ostvarila: Hrvatska misa stekla je status antologijskog djela hrvastke zborske baštine. Stoga je i Zbor HRT-a odavno ima na svojemu repertoaru, a izvedba iz ciklusa Sfumato 2004. godine je zablježena i na nosaču zvuka. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!