Zbor HRT-a proslavio Božić i u Karlovcu

13:53 / 22.12.2019.

Autor: M.Š./HRT

Darijan Ivezić

Darijan Ivezić

Foto: - / -

Tradicionalni Božićni koncert Zbora HRT, nakon ciklusa Sfumato, prigodni je program ove godine donio u franjevačku crkvu Presvetog Trojstva u Karlovcu.
Tradicionalni Božićni koncert Zbora Hrvatske radiotelevizije (HRT), nakon ciklusa Sfumato, prigodni je program ove godine donio u franjevačku crkvu Presvetog Trojstva u Karlovcu.

Koncert organiziran u suradnji sa župnikom i gvardijanom župe Presvetog Trojstva, fra Krunoslavom Albertom te u suradnji s Gradom Karlovcem tradicionalni je božićni koncert kojim i Hrvatska radiotelevizija svim svojim gledateljima na poseban način donosi radost Božića u njihove domove.

Pod vodstvom mladog dirigenta Darijana Ivezića, u još jednom biseru kontinentalne sakralne arhitekture, Zbor HRT-a biranim je skladbama oduševio sve koji su odlučili večer uoči Badnjaka provesti u miru, sabranosti i kontemplaciji uz glazbena ostvarenja nadahnuta Isusovim rođenjem.

Na programu je bio motet O magnum mysterium, za zbor a cappella Francis  Poulenca, božićna kantata Lauda per la Nativitá del Signore , za soliste, zbor i instrumentalni ansambl Ottorina Respighija, motet Tota pulchra es, za ženski zbor a cappella Mauricea Durufléa te četiri napjeva Iz hrvatske božićne pjesmarice, za zbor i instrumentalni ansambl Tomislava UhlikaVeseli budmo (Gradišće), Uspavanka Blažene djevice Marije (okolica Zagreba), Ta zvezda/U to vrijeme godišta (Moravska/Hrvatska) te Puška puca na veselje (Dubrovnik).

Zboru se na koncertu pridružio i instrumentalni sastav: Ana Batinica i Ivana Vukojević na flautama, Antonio Haller na oboi, Marko Požgaj na engleskom rogu , Istvan Matay i Eva Fritz na fagotima, Fran Krsto Šercar na udaraljkama, Ana Pavičević i Stipe Iličić na klaviru četveroručno, Marko Radić na kontrabasu te Diana Grubišić Ćiković na harfi.

Božićna kantata Lauda per la Natività del Signore jedino je sakralno zborsko djelo talijanskog skladatelja Ottorina Respighija u kojoj se uz instrumentalni ansambl izmjenjuju zborske dionice sa solističkim dionicama Anđela, Pastira i Marije koje su donijeli sopranistica Monika Cerovčec (Anđeo) i mezzosopranistica Nikolina Virgej Pintar (Marija) – stalne članice Zbora, te gostujući tenor Siniša Galović.

Tomislav Uhlik skladatelj je nadahnut hrvatskim folklorom, a božićna ga tematika uvijek nanovo nadahnjuje. Glede prepoznatljivosti, uvijek se striktno držim izvornog napjeva, ali si u harmonizaciji dajem više slobode. Instrumentarij koji sam ovdje imao na raspolaganju pokazao se izazovnim, a svijest o tome da pišem za Zbor Hrvatske radiotelevizije ispunila me ugodnim osjećajem nesputanosti,  kazao je Uhlik. U božićnim napjevima koje je priredio za ovu prigodu, kao uspješni solisti predstavili su se članovi Zbora HRT-a: altistica Martina Borse i bas Milan Mišo Kravar (Veseli budmo), sopranistica Daniela Perosa (Uspavanka Blažene djevice Marije) te sopranistica Natalija Kralj i gostujući tenor Siniša Galović (Ta zvezda/U to vrijeme godišta).

Nakon službenog programa punu crkvu dodatno su razgalile izvedbe svima znanih hrvatskih božićnih pjesama Radujte se narodi, Svim na zemlji, Uspavanka malom Isusu (solo Gorana Biondić Ruško, sopran) i Narodi nam se  u obradi Franje Dugana uz pratnju harfe i električnih orgulja.

Televizijska snimka koncerta, urednice Lejdi Oreb i redatelja Miljenka Bukovčana, premijerno je na programu na sam Badnjak (utorak, 24. prosinca) u 22.25 na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT – HTV1) te u reprizi na Božić (srijeda, 25. prosinca) u 19.05 na Trećem programu HTV-a (HRT – HTV3).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!