Joseph Haydn: Stvaranje svijeta

12:44 / 16.09.2021.

Autor: HRT

Joseph Haydn: Stvaranje svijeta

Joseph Haydn: Stvaranje svijeta

Foto: promo / promo

Četvrtak, 23. rujna 2021. u 19.30

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog


Joseph Haydn: Stvaranje svijeta, oratorij za soliste, zbor i orkestar, Hob. XXI:2


Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a

Tomislav Fačini, dirigent

Evelin Novak, sopran

Krešimir Špicer, tenor

Krešimir Stražanac, bas bariton


Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a počinju novu koncertnu sezonu ciklusom Kanconijer, i to izvedbom oratorija Stvaranje svijeta Josepha Haydna. Ne samo da otvaraju novu sezonu, već i Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog nakon što je bila zatvorena dulji period, u čemu ima i određene simbolike: ponovnog stvaranja svijeta glazbe i svijeta glazbene scene. Riječ je o integralnoj izvedbi Haydnova ostvarenja koja predstavlja i sukus oratorijskog repertoara koji je u središtu ciklusa Kanconijer.

Na stvaranje velebnog djela, koje će označiti prekretnicu u oratorijskoj glazbi na razmeđu prosvjetiteljstva i romantizma, Haydna je potaknulo oduševljenje oratorijima G. F. Händela i tekst koji je dobio u Londonu. Za libreto se pobrinuo barun Gottfried van Swieten: u tekstu na engleskom jeziku, zasnovanom na biblijskoj priči o stvaranju svijeta i navodno pisanom za Händela, Swieten je prepoznao uzvišenu temu koja će Haydnu dati prigodu „da iskaže cijeli opseg svojih dosega i izrazi svoj neiscrpni genij u punoj snazi”.

„Priča o stvaranju uvijek se smatrala najuzvišenijom i izazivala najviše strahopoštovanja. Popratiti to veliko djelo s prikladnom glazbom zasigurno ne bi moglo imati drugog rezultata osim da pojača ove svete osjećaje u srcu slušatelja i učini ga otvorenim za dobrotu i svemoć Stvoritelja”, zapisao je 1801. Haydn.

Stvaranje svijeta je prvi put javno predstavljeno u bečkome Dvorskom kazalištu 19. ožujka 1799. uz golemo oduševljenje i odobravanje prisutnih. Oratorij je postao jedno od najtraženijih djela, osobito na dobrotvornim koncertima. „Znam da sam Božji miljenik”, rekao je Haydn pod dojmom uspjeha, „ali neka svijet zna i da nisam bio beskoristan član društva, i da se glazbom može puno dobroga učiniti”. Spoj uzvišene i univerzalne teme, kulturno-povijesnog trenutka, dopadljivosti i visokoobrazovanoj i široj publici te grandioznosti Haydnove glazbe, priskrbili su oratoriju status najvažnijeg ostvarenja europske kulturne scene do tada.S obzirom na to da zbog epidemije bolesti Covid-19 nema jamstva da će se koncerti u sezoni 2021./2022. Majstorskog ciklusa i ciklusa Kanconijer uspjeti održati kako su planirani, ni u ovoj sezoni neće se prodavati pretplatničke ulaznice za te cikluse. Za koncerte iz Majstorskog ciklusa i ciklusa Kanconijer moći će se nabaviti isključivo pojedinačne ulaznice i to po cijeni od 40 i 60 kuna preko mrežnih stranica lisinski.hr i ulaznice.hr ili na blagajni dvorane Lisinski, tjedan dana uoči pojedinog koncerta.


Umirovljenicima, učenicima, studentima i skupnim posjetima (više od 15 ulaznica) odobravat će se popust od 40 %, a osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, popust od 50 %. Pretplatnici Majstorskog ciklusa i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta. Za koncerte iz ciklusa Kanconijer pretplatnici ciklusa Sfumato i ciklusa Kanconijer iz sezone 2019./2020., prema evidenciji pretplatnika, moći će ostvariti 25 % popusta.


Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatske televizije i Trećem programu Hrvatskoga radija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!