Bogatstvo domaćeg stvaralaštva za big band: Bruno Mičetić, Hrvoje Štefanić, Marko Šolman uz Jazz orkestar HRT-a

13:19 / 14.10.2021.

Autor: HRT

Jazz orkestar HRT-a

Jazz orkestar HRT-a

Foto: Marija Štilinović / HRT

Zagreb, 14. listopada 2021. - Jazz orkestar HRT-a novu je sezonu počeo sinoć u Studiju Bajsić na HRT-u pomalo simboličnim programom – Nove skladbe za jazz orkestar – koji najavljuje ne samo novu sezonu, već i nove, čistom jazzu usmjerene, programe te nove soliste, kojima će se Jazz orkestar HRT-a na čelu s umjetničkim voditeljem Mironom Hauserom posvetiti u ukupno osam koncerata u nadolazećoj sezoni. 


Sezona je počela novim skladbama trojce autora koji su ujedno nastupili i kao solisti: Bruno Mičetić na gitari, Hrvoje Štefanić na bas trombonu i Marko Šolman na trubi.

Svaki autor osmislio je 20-ak minuta programa: Bruno Mičetić odlučio se za četiri skladbe – Magic of the Red Land, Luna llena de Samba, For Your Tears i Boris the Cat - koje je već snimio sa svojim kvintetom, no koje je za ovu prigodu povjerio aranžerima Primožu Grašiču i Bruni Matić.


„Odlučio sam se za fusion koji radim s kvintetom – kombinacija funka, rocka i jazza. Bavim se i rock glazbom tako da je to meni možda prirodnije okruženje, pa sam uzeo kompozicije na koje je publika najbolje reagirala na koncertima. Poslao sam ih svojim kolegama Primožu Grašiču i Bruni Matić da naprave aranžmane. Čim sam dobio prve snimke vidio sam da to jako lijepo zvuči i da će to biti jako dobro svirati uživo s ovako predivnim orkestrom“, rekao je uoči nastupa Bruno Mičetić.

Hrvoje Štefanić redovito kao suradnik nastupa s Jazz orkestrom HRT-a na bas trombonu, a sada se prvi put našao i u ulozi autora, aranžera i solista uz orkestar. Za ovu je prigodu pripremio tri skladbe – Hommage to T. J., Dear Little Sun(shine) i Every Time Brings Something New – u kojima je, nadahnut velikim trubačem i skladateljem Thadom Jonesom, kao i narodnim melodijama i napjevima Podravine, spojio arhaično i suvremeno.


„Izvoditi svoje skladbe s big bandom je jedinstven osjećaj, i što se tiče pisanja svoje glazbe, i naravno izvođenja. Biti kreativan i pisati autorske stvari i aranžmane za ovakav bend vrhunskih glazbenika mi je iznimna čast i privilegija. Skladbe su pisane baš za ovu prigodu. Malo je drugačiji osjećaj biti u sekciji i slušati svoje stvari, jer se treba koncentrirati na sviranje, ali čujem što se okolo događa“, otkrio je Hrvoje Štefanić o svojemu angažmanu.

Poput Štefanića, i Marko Šolman već neko vrijeme, kao trubač, surađuje s Jazz orkestrom HRT-a, a o ovome autorskom, aranžerskom i solističkom projektu te nadahnuću za skladbe I Wonder Why, Oriental Stomp, Sweet Moonlight, Rhythm of the Jungle i Stomping Special je rekao:


„Već tri godine sviram s orkestrom, i ovo je prvi put da sam pripremio 20 minuta programa. U ovom slučaju potrebno je više pripreme i više koncentracije, ima više interakcije s kolegama iz orkestra. Jako sam zadovoljan kako sve ide. To je stara muzika koju praktički više nitko ne svira, muzika Fletchera Hendersona, Dukea Ellingtona, iz 1920-ih godina, iz vremena prohibicije, koja se dolaskom swinga izgubila. Taj stil se jako rijetko ili skoro nikada ne čuje. Fraziranje je drugačije, bubnjar mora svirati nešto sasvim drugo, klavir mora svirati tzv. stride, stari način sviranja. Dečki su to super odsvirali.“


Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija i Trećem programu Hrvatske televizije. Snimke su dostupne na platformi HRTi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!