Bruna Matić i Jazz orkestar HRT-a predstavili NOISE

10:57 / 19.05.2021.

Autor: HRT

Bruna Matić, Jazz orkestar HRT-a

Bruna Matić, Jazz orkestar HRT-a

Foto: Marija Štilinović / HRT

Jazz orkestar HRT-a održao je u utorak, 18. svibnja 2021. i sedmi koncert u ovoj, po mnogočemu netipičnoj, koncertnoj sezoni, pa je tako ovaj put nastupio u Kinu SC. Pod vodstvom Mirona Hausera, Jazz orkestar HRT-a ugostio je mladu glazbenicu, bubnjaricu i skladateljicu Brunu Matić kako bi predstavili njezin autorski projekt N O I S E.

Bruna Matić (Zagreb, 1995.) bubnjeve svira od svoje sedme godine, a studirala ih je na Sveučilištu za glazbu i izvedbenu umjetnost u Grazu i na akademiji Codarts u Rotterdamu. Dobitnica je dviju nagrada Status Hrvatske glazbene unije (za mladu nadu jazza te u kategoriji jazz bubnjeva). Surađivala je s nizom vrsnih jazz glazbenika i sastava iz Hrvatske i inozemstva, pa tako u više navrata i s Jazz orkestrom HRT-a, i kao skladateljica i kao solistica. Stoga se na poziv umjetničkog voditelja orkestra Mirona Hausera da ponove suradnju odazvala cjelovečernjim, kompleksnim i zahtjevnim projektom N O I S E, kojemu je u cijelosti autorica. Njezina kreativna svestranost očitovala se u 70-ak minuta kontinuirane glazbe, svojevrsnoj suiti koja kombinira jazz svirku uživo, elektroničku glazbu i video projekcije te na taj način progovara o buci koja nas svakodnevno okružuje te višestruko utječe na naše živote.


- Projekt N O I S E pripremam već dvije godine i vrlo je važan za mene pošto se ideja za njega mota po mojoj glavi i duže od toga. Projekt je poseban po tome sto spaja glazbu i vizualnu umjetnost, te predstavlja kombinaciju jazza i elektronike. Probe traju već oko dva tjedna. Počeli smo s pripremanjem glazbenog dijela, zatim smo ukomponirali i elektronički dio s trakama i sampleovima koji ce se puštati, a nakon toga smo isprobali i video. Iako već neko vrijeme surađujem s orkestrom, ovaj projekt je vrlo važan projekt za mene i jedva čekam da ga predstavimo i široj publici, - pojasnila je autorica uoči koncerta na kojemu je dakako sudjelovala i kao solistica na bubnjevima.


- Ovo je definitivno drugačije od naših uobičajenih koncerata. To je prvi koncert za koji sam cijelo vrijeme morao imati slušalice jer smo svirali na backing track i na film, tako da sam morao pomiriti orkestar i tu snimku, trebalo se prilagoditi, - podijelio je nakon nastupa svoje dojmove i Miron Hauser ne skrivajući zadovoljstvo projektom i realizacijom:


- Bruna je prije par godina napisala jednu kompoziciju za natječaj Nove skladbe u našem ciklusu i odmah je bilo jasno da je ona izvanredan kompozitor i da s njom možemo napraviti i nešto veće. Ponudio sam joj da napravimo cjelovečernji koncert, no nisam imao pojma da će napraviti suitu i film uz to, jako me ugodno iznenadila, zbilja fantastično.


Osim u Kinu SC, koncert se mogao pratiti i u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatske televizije; snimka je dostupna na platformi HRTi 72 sata nakon emitiranja. Snimka će se emitirati i na Trećem programu Hrvatskoga radija u srijedu, 19. svibnja u 20 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!