15:51 / 05.03.2021.

Autor: Davor Hrvoj / HRT

Lenart Krečič donosi "Mind Change" u ciklus Jazz orkestra HRT-a

Lenart Krečič

Lenart Krečič

Foto: Marija Štilinović / HRT

U srijedu, 10. ožujka u 20 sati, u Studiju Anton Marti na Hrvatskoj radioteleviziji, Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera ugostit će glazbenika iz Slovenije, Lenarta Krečiča, koji će se predstaviti autorskim programom naslovljenim Mind Change Big Band. Koncert se održava bez publike, uz izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija i Trećem programu Hrvatske televizije.


Program:

Streighten Up!

Lifeway

Movin’ Up

Mind Change

My Only Gift

United We Stand

Baobab

You Can’t Go Home Again


Slovenski saksofonist, skladatelj i aranžer Lenart Krečič je diplomirao na studijima jazza i suvremene glazbe na njujorškom The New School, a magistrirao na New York University. Studirao je s uglednim jazzistima kao što su saksofonisti John Purcell, Billy Harper, Joe Lovano i Chris Potter, ali i kontrabasist Reggie Workman i gitarist John Scofield, a i svirao je s njima. Jednako tako može se pohvaliti da je iskustvo stjecao svirajući s vodećim jazzistima kao što su pijanist Kenny Werner, Junior Mance, Don Friedman i Jean-Michel Pilc, bubnjari Gerry Hemingway, Marcus Gilmore i Antonio Sanchez, basist Matthew Garrison te multiinstrumentalist Tyshawn Sorey.


Godine 2004., još dok je živio u SAD-u, snimio je CD Statements s uglednim jazzistima: gitaristom Igorom Bezgetom, pijanisticom Yayoi Ikawom, kontrabasistom Reggieom Workmanom i bubnjarom Gerryjem Hemmingwayom. Godine 2010. objavio je album Chain of Sounds, na kojem sviraju basist Kenny Davis i dva posebna gosta, Chris Potter i Marcus Gilmore. Godine 2011. vratio se u Europu, a 2016. je u triju s Geneom Lakeom i Borisom Kozlovom snimio autorski album Mind Change Live. Krečič je umjetnički koordinator Big Banda RTV Slovenija, svirao je s većinom slovenskih glazbenika, a često surađuje i s hrvatskim glazbenicima s kojima je snimio niz albuma: Dal Motion Jana Ivelića, Mind Set i Mind Set Live Marka Ramljaka, Knightingale Cabaret, Elfin’s Farewell i Pandaland Zvjezdana Ružića, Romantic Egg is Going Home Luke Veselinovića, te Link i Live At Trsat Castle Branimira Gazdika.


Koncert koji će održati s Jazz orkestrom HRT-a refleksija je na autorski projekt što ga je ostvario 2015. s Big Bandom RTV Slovenija i gostima, uglednim kontrabasistom Borisom Kozlovim i bubnjarem Geneom Lakeom. Krečič je aranžmane pripremio upravo za taj orkestar i te goste. Tom prigodom ravnao je orkestrom i svirao sola u nekoliko izvedbi. Za ovu je prigodu, pak, preradio aranžmane prilagodivši ih Jazz orkestru HRT-a i njegovim članovima koje dobro poznaje, te situaciji u kojoj će dirigirati Miron Hauser. Krečič će svirati u svim izvedbama.


Samba s prizvukom fusiona, skladba Straighten Up!, posvećena je ljudima koji nemaju cilj i ne znaju što bi u životu, koji prekomjerno koriste droge i alkohol. Namjera je da ih potakne da počnu nešto raditi i da si srede život, jer život je samo jedan.


Lifeway je meditacija o životu. Zapravo cijela pjesma ima formu života, počinje s bas linijom kao heart-beatom i razvija se u sve više i više glasova, polifoniju života, sola, klimaksa i na kraju se opet sve smiri i ode u svemir.


Movin' up je skladba o penjanju po emocionalnoj ljestvici iz tuge i bluesa, preko muke i borbe do nekog momenta, gdje se sve promjeni u sreću i donosi veselje.


Nadahnuće za naslovnu skladbu projekta, Mind Change, bio je predavač i motivator Brian Tracy i njegova izjava: “If you want't things in your life to change, you have to change things in your life”, što je donijelo promjenu u Krečičev život.


Balada My Only Gift je posveta bezuvjetnoj ljubavi koja je suština svega, spoznaji do koje je Krečič došao u privatnom životu, ali i tijekom procesa učenja jazza. Zato mnogi kažu: ljubav je Bog, s čime se slaže.


United We Stand je skladba za teška vremena nadahnuta američkim sloganom „United we stand, divided we fall“, skladba koja šalje poruku da je važno udružiti se, težiti slozi i zajedništvu i da je jedino tako moguće ostvariti svoje težnje.


Skladba Baobab nadahnuta je afričkom tradicionalnom glazbom, s kojom se autor bolje upoznao tijekom boravka u New Yorku, i desetogodišnje suradnje s kamerunskim bas gitaristom Francisom Mbappeom, kao i baobabom, drvom koje preživi nekoliko stotina godina, samo, usred savane, a tijekom života vidi svašta i o svemu šuti.


Skladba You Can't Go Home Again nastala je kao duboko emotivna reakcija na istoimenu skladbu Dona Sebeskog i istoimeni album koji je Chet Baker snimio uz velikane jazza, među ostalima, bubnjara Tonyja Williamsa, saksofonista Michaela Breckera, gitarista Johna Scofielda, kontrabasista Rona Cartera i alt saksofonista Paula Desmonda. Krečič je tu prilagodbu napisao još 2006. dok je studirao na njujorškom The New School.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!